Ocena kierowcy - Toyota Corolla VII Sedan

wmpoldek@o2.pl, 15 lat temu
Silnik 1.3 16V XLi 75KM 55kW
Rok produkcji 1997
Toyota Corolla VII Sedan 1.3 16V XLi 75KM 55kW 1995-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Pali na dotyk, mały apetyt na paliwo a przy tym dość żwawy
Karoseria : niewielka korozja w sedanach (praktycznie w każdym)na obu błotnikach tylnych nad pierwszymi mocowaniami zderzaka
Świetne auto dla osób, które cenią sobie niezawodność. Praktycznie nie ma się do czego przyczepić. Może minimalna korozja na tylnych błotnikach ale jest tego naprawdę niewiele. Silnik ideał - ekonomiczny i dość żwawy. Wszystko działa bez zarzutu. Jeśli kupisz zadbany egzemplarz na pewno będziesz się z niego cieszyć przez długi czas. To jest moja pierwsza Toyota ale już wiem, że nie ostatnia. Szczerze polecam !!!
Jak na swoją pojemność silnik żwawy i oszczędny. Dobrze sobie radzi z niższymi obrotami. Ogólnie świetny silniczek.
Biegi wchodzą lekko i sprawnie. Czasami bywa kłopot z wrzuceniem wstecznego ale wystarczy wtedy włączyć przedni bieg.
Wszystko tam gdzie trzeba - w zasięgu ręki.
Bez zastrzeżeń chociaż mogły by już być pokrętła do regulacji wentylacji i ogrzewania (są suwaki)
Z przodu super, z tyłu luźno jeśli siedzenia przednie nie są daleko wysunięte.
Niemal nic nie słychać na biegu jałowym. Do \"setki\" cicho, powyżej zaczyna się robić nieco głośniej ale znośnie.
Niskie zużycie paliwa - co tankowanie wychodzi ok. 6 l/100km (głównie w trasie), dobre osiągi (jak na tę pojemność). Przez 2 lata wymieniłem rozrząd - 2 rolki i pasek 300zł z wymianą i łączniki stabilizatorów tył - 100 zł komplet z wymianą. Filtr powietrza 25zł. Poza tym nic nie robiłem - tankuję i jeżdżę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V XLi 75KM 55kW [l/100km]

6,1