Ocena kierowcy - Toyota Corolla VII Hatchback

Krzysiek ozeo1@wp.pl, 17 lat temu
Silnik 1.3 88KM 65kW
Rok produkcji 1996
Toyota Corolla VII Hatchback 1.3 88KM 65kW 1991-1997 - Oceń swoje auto
Jeśli szukasz używanego, wygodnego, niezawodnego, ekonomicznego samochodu o niskich kosztach eksploatacji - to Toyota Corolla z lat 1992 - 97 jest samochodem którego szukasz. Ja zamieniłbym swoją tylko na 5-drzwiową (bo rodzina) z silnikiem diesla (bo sporo jeżdżę) ....toyotę corollę.
Jak na 1332 cm pojemności i 75KM to naprawdę fajnie się zbiera, na wolnych obrotach na postoju wrażenie jest takie jakby silnik nie pracował - bardzo równa praca, silnik bardzo elastyczny, spokojnie można jechać 50km/h na 5 biegu. Nie potrzebuje zbyt dużo paliwa.
Bez jakichkolwiek problemów, precyzyjna, przełożenia w sam raz.
Bardzo dobre na nasze drogi: auto dobrze trzyma się w zakrętach ale jednocześnie dziury nie są zbyt uciążliwe.
Mam trzydrzwiowego hatchbacka dlatego niższa ocena - widoczność do tyłu ograniczona przez tylną półkę, ale to akurat idzie na korzyść pojemności bagażnika. Mnie to nie przeszkadza.
Naprawdę 5! Rewelacja, konsola środkowa zwrócona w stronę kierowcy, wszystkie przyciski (ilość zredukowana do minimum) pod ręką, wszystko rozmieszczone intuicyjnie. Wszystko to co potrzebne i nic więcej.
Niższa ocena za brak klimy, ogrzewanie wydajne, odparowywanie szyb działa dobrze choć na wyższych biegach dmuchawy - trochę za głośno.
Kiedy usiadłem z tyłu mojego auta (przypominam że 3-drzwiowe) to sam byłem zaskoczony ilością miejsca i wygodą - a mam 188cm. Z przodu jeszcze lepiej. 4 osoby jadą naprawdę komfortowo.
To chyba jedyny minus. Wcześniej jeździłem Mondeo z 95 r. Tam było ciszej. W corolli powyżej 100km/h silnik staje się wyraźnie głośniejszy.
Pali od 6,9 do 7,2 l/100. Niezależnie od tego jak i gdzie jeżdżę. Czasami oszczędnie, czasami jak dobra droga 140km/h.
Zapłaciłem 8 tyś zł za niezawodne auto z ABS-em, dwoma airbagami, elektryką, wspomaganiem i alarmem. To dobra cena, i na pewno nie będę miał problemu ze sprzedażą
Wprawdzie jeżdżę nią kilka miesięcy ale do tej pory nic się nie zepsuło. Był drobny wyciek oleju z uszczelki miski olejowej i zaczyna szumieć łożysko sprzęgłą ale przy 184 tyś km to chyba niewiele. Wiadomo filtry, olej, żarówki, paski - to wszystko co się robi w corolli.
Brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 88KM 65kW [l/100km]