Ocena kierowcy - Toyota Corolla VI Sedan

Hubert sbros@wp.pl, 18 lat temu
Silnik 1.3 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1991
Toyota Corolla VI Sedan 1.3 i 75KM 55kW 1989-1992 - Oceń swoje auto
Jak dla mnie super. Mały silnik w wielkim aucie. To ne rakieta ale jak się rozpędzi 80-90 km/h można jechać i jechać. Szybciej też pojedzie, sprawdzałem. Oczywiście rdza na tyłach progów, małe pęcherzyki w okolicy okien.
1.3, gaźnik, 12V. Trzeba się przyzwyczaić do zapalania. Z rana trzeba nacisnąć 3-4 razy pedał gazu i odpala bez marudzenia.
Biegi wchodzą leciutko. Od czasu do czasu wsteczny nie wpadnie.
Jedzie się jak na japońskiej kanapie. Nie telepoce pasażerami jak w niemieckich wozach. Po prostu się wygodnie podróżuje.
Szyby wielkie, widać dużo.
Guziki są pod ręką. Wszystko pomyślane prosto i trwale. Mam sedana - bagażnik wielki, kanapa tylna dzielona niesymetrycznie.
Nagrzewa się dość szybko. Nie wiem czy wszyscy tak mają, ale jak mam włączone ogrzewanie, nastawione na szybę i nogi, to tam dmucha ciepłe powietrze, a w środkowych naiewach zimne.
Na brak miejsca nie można marudzić. To jest duuuże auto.
Do wnętrza dociera tylko przyjemne mruczenie silnika. Od 100 do 120 km/h coś hałasuje. Nie wiem czy to silnik czy może opony? Powyżej 120 znów cicho.
Jeżdżę 80-90 czasami 100-120. Spalił mi 6,5-7. Dużo? To już indywidualna ocena. Zastanawiam się nad gazem. Jeżel ktoś ma gaz w podobnej Toyocie to proszę o informację jak się sprawuje. Mail: sbros@wp.pl. Słyszałem opinie, że nie za bardzo Toyoty chodzą na gaz.
Dobry wybór. Jak się poszuka to można znaleźć auto dobrze utrzymane za rozsądną cenę.
Poleciała uszczelka wokół lampy z tyłu i po deszczu woda się sączyła do bagażnika. Silikon załatwił sprawę. Nie świeci mi żarówka na środku licznika. Próbowałem się do niej dostać ale nic z tego. Jeżeli ktoś miał z tym doczynienia to proszę o radę na maila: sbros@wp.pl
Tulejki stabilizatora na tyle. Poprzeni właściciel dbał o samochód, regularne przeglądy (oleje, filtry), wymieniał amortyzatory na tyle i pasek rozrządu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 75KM 55kW [l/100km]

7,6