Jeżdżę Toyotką 4 rok dawniej głównie po Polsce (miasto), ostatnio przemierzyłem nią spory kawałek Europy, (południowa Szwajcaria, Alpy Szwajcarskie i Francuskie, Lazurowe Wybrzerze, Langwedocja), sporo po górach (m.in. wyjechałem na ok. 2800m npm) i częściowo w warunkach zimowych (narty) - ŻADNYCH problemów (nawet "gumy" nie złapałem);
znakomicie się spisuje wg. mnie w zimowych warunkach - w Alpach wymijałem sportowe auta mające problemy z wyjechaniem w lekko zimowych warunkach na co stromsze podjazdy (oczywiście nie z powodu braku mocy tylko przyczepności) i to nawet na letnich oponach (choć tego nie polecam...), na zimowych nigdy nie miałem problem z wyjechaniem gdziekolwiek.
By spokojnie jeździć w starym aucie oczywiście czasem coś trzeba wymienić, ja w ciągu tych 4 lat wymieniałem rozrząd (akurat jak przyszedł na to czas), tylnie amortyzatory, wydech, troche podreperowałem blacharkę (blacha psuje się niestety - chyba główna wada toyoty - przynajmniej w polskich warunkach), wahacze.
Ale żadnych awarii (chyba, że liczyć wydech albo kable wysokiego napięcia, które fachowiec mi tak zamontował, że dotykały jakiejś tam blachy i się przepaliły - do wymiany kable i świece)!!!
Nie ma jednak róży bez kolców - stosunkowo drogie części!
Silnik niestety za słaby na autostrady niemieckie, niemniej w Polsce wystarczający (choć to oczywiście zależy od wymagań i upodobań - ja lubię komfortową, spokojną jazdę, zgodnie z przepisami a nie 250km/h i na trzeciego na krajówce).
Podsumowując - niezawodne i bardzo sympatyczne autko, doskonałe do jazdy po mieście i na niezbyt odległe wycieczki (do 500km - z dłuższymi trochę gorzej :-).
wg. mnie doskonaly, w każdych warunkach (szczególnie doceniłem w zimowych)
oczywiście bez cudów, ale jak na tą klasę super. 5 osób (lub 4 plus narty :-) mieszczą się spokojnie
powyżej 140km/h (lub jakichś 3000-3500 obr) jest za głośno
ok 7l autostrada, ok 9 w mieście (w zimie bywa ok. 10)
Nie jest tanio, nawet za używaną trzeba słono zapłacić. Ale jakość i niezawodność ma swoją cenę... Niemniej następnym moim autem na pewno będzie Toyota.