: Japończycy na początku lat 90-tych chcieli zdobywać europejski rynek samochodowy niezawodnością własnych produktów. Wg mnie, udało im się to znakomicie.
: Niestety zżera rdza, ale powoli
Jednym słowem - poza karoserią która jest narażona na rdzę, samochód doskonały. Silnik to mistrzostwo świata - przy przebiegu 240tys jeżdżę nadal na pełnym syntetyku i nie dolewam oleju między wymianami (co 10 tys). Zero wycieków jakichkolwiek płynów - pod samochodem suchutko.
Martwi mnie tylko stan miski olejowej, która w sąsiedztwie rury wydechowej wykazuje spęcherzenia.
oczywiście trzeba umiejętnie i z wyczuciem posługiwać się pedałem gazu. Te silniki lubią wyższe obroty.
Jak na dwudziestoletni samochód wszystko sprawne i bez zastrzeżeń.
Nie wyposażony w ABS, (EDS, BSG, EGD, EKG :))) i inne elektroniczne zbytki. Przy normalnej eksploatacji to auto tego nie potrzebuje.
Wąskie słupki przednie, duża tylnia szyba - wszystko ułatwia manewrowanie.
Jak na tak niewielki samochód uważam że jest ergonomiczny. Bagażnik niewielki, ale zawsze można złożyć siedzenia.
No może mam taki egzemplarz - ogrzewanie niezbyt wydajne (może \"zamulona\" nagrzewnica), a poza tym coś się popsuło w cięgnach kierujących powietrze.
Mogę tylko je skierować na szybę i na szybę-nogi. Dalej się nie da :(
Czego się spodziewać po takich gabarytach... Z przodu w miarę wygodnie. Przy wysokim kierowcy z tyłu miejsca niewiele.
Takie-sobie. Ale nie wiem, czy to przez wiekowość tego auta, czy dlatego że \"ten typ tak ma\". Nawet jeśli to drugie, to da się z tym żyć :)
Jeśli chodzi o spalenie to w mieście nawet nie sprawdzam - z uwagi na korki, nie ma sensu. Na trasie średnio 6,2L/100km. W nocy na \"gierkówce\" przy stałej prędkości udało mi się wyciągnąć 5,07L/100km - i to jest mój rekord.
Przy dobrze utrzymanym i eksploatowanym samochodzie nie ma się co popsuć
Z dwudziestoletnim samochodem przy przejeżdżaniu 15-20 tys km rocznie nie zdarzyła mi się żadna, nawet drobna usterka. Miałem kłopot, bo podczas przeglądu postanowiono wymienić uszczelkę pod sondą lambda. Śruby były udarowo wybijane, no i przez to sonda \"padła\". Wstawiono jakiś zamiennik i już wszystko OK.
Żadnych poważnych usterek :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6i 105KM 77kW