Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Sedan

eiguw@poczta.onet.pl, 17 lat temu
Silnik 2.0 D-4D 90KM 66kW
Rok produkcji 2001
Toyota Corolla IX (E12) Sedan 2.0 D-4D 90KM 66kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Jestem posiadaczem już 6 Toyoty Corolli. Aktualna Corolla to "biały kruk" bowiem jest to model E11 FL z silnikiem D4D 2.0 TD. Poprzednie to: 2 szt. - E9 i 3 szt. - E10. Przejechałem nimi ponad 1,5 mln km. Wszystkie posiadane Rolki (Corolle) były produkcji japońskiej. Do tej pory jedyna usterka to awaria pompki spryskiwacza - zaśniedziały styki w wyniku wypadnięcia uszczelki w złączce wiązki. Może swoim "designem" nie są to samochody "hitowe" ale jako "konie robocze" poza wszelką konkurencją!
Kultura pracy - nie słychać silnika.
V bieg to nadbieg zatem trzeba go włącząć przy minimum 90 km/godz.
"Idzie" jak po sznurku - zero problemów.
Szerokie słupki ale niewiele zasłaniają.
Przy dłuższej jeździe (200 km i więcej) boli prawa noga - źle wyprofilowana konsola.
Klima i ogrzewanie w 100% spełniają swoją rolę. Na zimę jest możliwość właczenia dogrzewacza silnika - rewelacyjna sprawa.
Z przodu i z tyłu miejsca aż nadto.
Nie słychać silnika.
Trasa: 4 l ON; miasto: 6,5 l ON z właczoną klimatyzacją.
Jeśli Toyota Corolla E15 z silnikiem diesla D4D 2.0 o mocy 126KM kosztuje praktycznie 100 tys. zł to jest to WIELKIE NIEPOROZUMIENIE!!! Konkurencyjne samochody kosztują z tym samym "wypasem" kosztują ok. 65 tys. zł. Toyocie "padło" na mózg! ... i sądzę, że położy to sprzedaż tego modelu. Dość powiedzieć, że nowa Corolla jest w ofercie od stycznia a mnie w Warszawie do dnia dzisiejszego nie udało się na "mieście" widzieć nowej Corolli.
Przejechałem 103 tys. km - oprócz przeglądów zalecanych przez Toyotę nic nie dołożyłem. Przeglądy wykonuję od nowqości poza serwisem ASO Toyoty - nie postradałem zmysłów by przepłacać 600% za każdy przegląd w ASO Toyota!
Żadnych usterek pomimo omijania serwisu ASO Toyota szerokim łukiem.
Dziennik kosztów dla Toyota Corolla IX (E12) Sedan 2.0 D-4D 90KM 66kW
7,5