Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Sedan

maciek, 17 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2002
Toyota Corolla IX (E12) Sedan 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
gdyby nie początkowe kłopoty z trzeszczącym podszybiem i szpara na radiem ( w miare nie widoczna) byłoby doskonale a tak dobrze z dużym plusem..
wsteczny!!!! czasami trzeba się posiłować ale nie powinno to zasłaniać całoksztaltu zadowolenia z uzytkowania corolli..poza tym biegi wchodza lekko i płynnie..
jak tylko droga na to pozwala tj: prosty i bez dziur asfalt- samochód płynie...
bez zarzutu zarówno do przodu jak i do tyłu..nic dodać nic ująć..nawet grube słupki i zagłówki tylnie nie przeszkadzaja.
wszystko pod ręka, gdyby tylko wnętrze było w żywszych kolorach..
silnik przy obecnych temperaturach nagrzewa sie bardzo szybkko, nawiewy działaja cicho i skutecznie..nie mam tez kłopotów z parującymi szybami.
jestem wysoki ok 190 i siedzi mi sie bardzo wygodnie.duzo miejsca na nogi i nad głową..w tyle pasazerowie tez nie narzekają wiec jest OK..
Przed zakupem samochodu sporo się naczytałem się opinii na temat corolli- sporo osób narzekało na wyciszenie. obawy okazały się zbędne-corolla jest dobrze wyciszona, słychac tylko szum opon i szym powietrza ale są to dźwięki które lubie..silnik mruczy delikatnie, do 3 tyś obrotów w kabinie cisza..
nie jest najgorzeje choć gdyby paliła litr mniej byłoby rewelacyjnie a tak: w cyklu mięszanym spalanie rzędy 6.1-6.5 w trasie 5.9 przez miasto tylko jadę przelotem wiec tej wartosci spalania nie podaje..na połowie baku robię 400 km. Wymieniłem oryginalne świece boscha na NGK- i z 400 km zrobiło sie 450:-)
za te pieniądze które na niego wyłożyłem (28 tyś) myśle ze nic lepszego bym nie kupił..
jestem drugim właścicielem i póki co corolka sprawuje się rewelacyjne..miałem nieco kłopotu z trzeszczącym podszybiem ale udało mi się rozwiazac problem. Okazło sie że trzeszczy kratka nawiewu na przednią szybe ktora ocierala o plastik deski rozdzielczej. Wystarczyło upchac tam gumowa uszczelke i w aucie cicho jak w operze.nawet na największych dziurach.. koszt: gruba guma u wulkanizatora za darmo, 1.2 kropelka i po kłopocie:-)
jak na razie-bez zarzutu..

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]

6,1