Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Sedan

Krzysztof, 19 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2003
Toyota Corolla IX (E12) Sedan 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Samochód wygodny, obszerny, w wersji sedan dysponuje dużym bagażnikiem. Jednak silnik 1.4 jest za słaby dla tego samochodu. Krzysztof
Trochę za słaby jest ten silnik dla tego samochodu, ale w końcu mogłem zapłacić więcej i mieć 1.6
Bez problemów
Ponieważ samochód jest nowy, a drogi bardzo dziurawe, to odczuwalny komfort jazdy po takich drogach jest wysoki
Z tym jest gorzej. Poprzednio jeździłem Hodą Civic Sedan i w porównaniu z tym autem widoczność do przodu do tyłu jest gorsza (mniejsze szyby). Do tego jeszcze małe zewnętrzne lusterka wsteczne.
Wszystko na swoim miejscu i łatwo trafić ręką na poszczególne przyciski i pokrętła. Mam jedynie problem z tylnum światłem przeciwmgielnym, które włącza się dosyć "fikuśnie"
Wentylacja sprawna, natomiast trochę gorzej z ogrzewaniem. Nie wystarczy ogrzewanie grawitacyjne, musi być włączona dmuchawa.
Bez kometarza, samochód ma więcej miejsca niż w Hondzie Civic, bo ma krótszy przedział silnika.
Samochód bardzo cichy.
Dla silnika 1.4 spalanie mogłoby być moim zdaniem niższe. W Hondzie Civic spalanie było na podobnym poziomie, ale przy dużo bardziej dynamicznym silniku i jeździe bardziej sportowej (szybkie ruszanie, dynamiczne wyprzedzanie na trzecim biegu)
Samochód mam za krótko aby ocenić jego niezawodność. Współczesne samochody po rocznej eksploatacji zazwyczaj nie mają zadnych usterek.
Komentarz jw.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]