Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Sedan

m.koczkodaj@derby.waw.pl, 17 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2001
Toyota Corolla IX (E12) Sedan 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Inne : W sumie trudno powiedzieć - jest tak jak się spodziewałem gdy kupowałem to auto
Jeden mankament eksploatacyjny - "branie oleju" przez silnik. Poza tym dość ciasne wnętrze. Ale za to wysoka jakość wykonania, niezawodność, spory bagażnik. Osobiście polecam.
Dość dynamiczny, jazda z prędkością 150 km/h nie stanowi większego problemu. Oczywiście jak każda wysilona 16-zaworówka lubi wysokie obroty, dopiero powyżej 3 tys. obr. zaczyna się przyspieszanie. Niestety i mnie nie ominął problem chyba większości użytkowników VVTI, tzn. "branie oleju". Mój silnik wymaga dolewania litra oleju co ok. 6 tys. km. Ponieważ nie robię jakichś ogromnych przebiegów, po prostu sprawdzam ten olej co pewien czas i nie reklamuję tego problemu w serwisie.
Nie ma się czego czepiać, biegi wchodzą lekko, zestopniowanie też dobre, na 4 można spokojnie pociągnąć do 130km/h i nie ma się wrażenia że silnik za chwilę wyleci spod maski.
Nie testowałem w ekstremalnych warunkach, problemów nie zauważam.
Prosta linia nadwozia sprawia, że w czasie manewrów dobrze widać zarówno przód jak i tył pojazdu.
Prostota górą - wszystko na swoim miejscu, poszczególne urządzenia we wnętrzu działają lekko i precyzyjnie.
Bardzo wydajny nawiew i ogrzewanie, tylko trzeba pamiętać o wymianie filtra kabinowego co pewien czas.
Tu tylko "trójka". Nie ma się co oszukiwać - Corolla jest dość ciasna w środku zarówno z przodu jak i z tyłu.
Auto nie należy do najcichszych, powyżej 110 km/h jest już dosyć głoścno w środku.
Nie narzekam, na trasie przy normalnej jeździe z prędkością ok 110 - 120 km/h spalanie ok. 6.5l
Ja nie narzekam na swój zakup, choć oczywiście należy pamiętać, że nie ma samochodów bezobsługowych - polskie drogi nie oszczędzają nawet Toyoty. Ogólnie jednak jeśli ktoś szuka niezawodnego, prostego i bezproblemowego auta to Corolla E11 będzie dobrym wyborem. Osobiście bardzo ubolewam nad tym, że (podobno) jest to jedna z ostatnich "prawdziwych" Toyot - podobno nowsze modele Corolli czy Avensisa są już dużo bardziej problematyczne.
Tu naprawdę duży plus - żadnych problemów, pomimo 80 tys. przebiegu i już trzech właścicieli samochód w środku wygląda prawie jak nowy, dobrej jakości plastiki, wiele nowych samochodów wypada pod tym względem gorzej od "Rolki".
Praktycznie tylko wymiany eksploatacyjne - chociaż niektóre niezbyt tanie - np. elementy zawieszenia. Ale ogólnie auto jest godne zaufania i bez oporu pojechałbym nim w każdą trasę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]

7,3