Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Kombi

andrzej_60, 18 lat temu
Silnik 1.4 D-4D 90KM 66kW
Rok produkcji 2006
Toyota Corolla IX (E12) Kombi 1.4 D-4D 90KM 66kW 2004-2009 - Oceń swoje auto
Jest chyba lepiej niż się spodziewałem zamawiając w salonie ten samochód i mimo, że istnieje obiegowa opinia o odejściu nowych corolli od legendarnej niezawodności, mam nadzieję że w moim przypadku się nie sprawdzi.
Do normalnej jazdy uwzględniającej przepisy ruchu drogowego nadaje się idealnie, moc wystarczająca, moment obrotowy też ale dopiero powyżej 2000 obr/min. Do tego bardzo cichy. Po 10 kkm zauważalne zużycie oleju ok. 1/4 pozimu na bagnecie.
Wymagała odrobiny przyzwyczajenia. W miarę krótkie skoki lewarka, przełożenia dobrze dobrane, może trochę za krótka dwójka.
Dobrze dobrany, wydaje się bezpieczny w miarę komfortowy jednek poprzeczne wyboje dają o sobie znać dudnieniem.
Tutaj też nie mam uwag, duże lusterka zewnętrzne w odpowiednim miejscu, przy nadwoziu kombi nie mam problemów.
Wszystkie manipulatory w zasięgu ręki, Szeroki zakres regulacji kierownicy i fotela kierowcy. Mało wygodny uchwyt wewnętrzny do zamykania pokrywy bagażnika.
Z wykorzystaniem klimatyzacji w trybie automatycznym bądź ręcznym i spalinowej nagrzewnicy idealnie. Konieczność wymiany filtra kabinowego po 10 kkm choć instrukcja mówi o 30 kkm.
Z przodu bez uwag, z tyłu przy maksymalnie odsuniętych fotelach robi się trochę ciasnawo, ale jak na pojazd w klasie C i tak dobrze.
Za wyciszenie pojazdu konstruktorzy Toyoty powinni dostać 6+, za to konstruktorzy fabrycznie zamontowanych opon 4.
Zużycie paliwa niskie, sporo zależy od obciążenia, przy pełnym rośnie o ok. 0,6 l/100km. Klimatyzacja zwiększa spalanie w trasie o ok. 0,3 l/100km. Za przegląd jeszcze nie płaciłem, ale ceny w większości autoryzowanych serwisów są zbliżone.
Kto by nie chciał zapłacić mniej. Dochodzi niechęć sprzedawców Toyoty do dawania upustów cenowych, które w innych markach sięgają nawet kilkunastu tysięcy złotych. Ale skoro miała być Corolla to trzeba było przyjąć warunki.
Przebieg nie jest jeszcze duży, ale nie zauważyłem żadnych mankamentów. Tworzywa sztuczne w kokpicie są podatne na zarysowania.
Kometarz uzupełnię po adekwatnym przebiegu.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D 90KM 66kW [l/100km]

4,7