Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Kombi

Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2003
Toyota Corolla IX (E12) Kombi 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo komfortowe
Samochód spełnia wszystkie moje oczekiwania, no oczywiście przydałoby się na trasie trochę więcej mocy, ale kupując 1.4 miałem tego świadomość. Generalnie auto wygodne, przestronne, komfortowe, łatwe w obsłudze, tanie w eksploatacji (a niby toyota taka droga). Nie ma żadnych bajerów, ale ma moim zdaniem wszystko co potrzebne do bezpiecznej i komfortowej jazdy.
Silnik jak na 1.4 bardzo dobrze się spisuje. Elastyczność i moc nie powala, ale wiedziałem co kupuję i mi to wystarcza. Co prawda trzeba nauczyć się nim jeździć, żeby sprawnie się poruszać, ale nie ma czego spodziewać się po 97KM. Silnik pracuje cicho i równo, ponad 3,5 tys obr. nawet nieźle brzmi. Dałem doskonale mając świadomość takiej mocy i nie ma co porównywać z 200 konnymi silnikami.
Jest ok. Czasami wsteczny trudno wchodzi, ale to kwestia przyzwyczajenia. Przyczepić się można do lewarka zmiany biegów, jak na moje jest trochę za długi, no ale przecież to tylko miejskie auto z małym silniczkiem a nie wyścigówka.
Hmm to trzeba podejść do tematu z dwóch stron. Komfort jest zacny, jak na tej klasy auto. Bardzo łatwo je wyczuć i polskie drogi też można wytrzymać. Jedyny mankament to jazda za zakrętach. Jak na moje trochę za bardzo się wychyla na ciasnych zakrętach, przy cordobie nie ma szans.
Jak na kombi elegancko, wszystko we wszystkie strony widać. Nawet moja żona się przyzwyczaiła do parkowania na małych parkingach.
Dość dobrze. Wszystko pod ręką, jedynie czego brakuje to normalnego podłokietnika. Tutaj takowy istnieje, ale pełni funkcję schowka, bo trudno uznać to za podłokietnik, jest za nisko, za bardzo odsunięty do tyłu.
Chłodzi i ogrzewa dobrze, bez większych problemów. Z zaparowanymi szybami też radzi sobie sprawnie.
Jak dla mnie na kompakt to rewelacyjnie. Dużo miejsca z przodu oraz z tyłu. Nie jestem jakimś karłem, ale jak siedzę wygodnie za kierownicą, za mną osoba 170 cm nie ma żadnych problemów.
Cisza wszędzie, cisza Panie i Panowie. Silnika praktycznie nie słychać, powietrza też nie (zwłaszcza w porównaniu do Altei). Jak to piszą handlarze \"nic nie stuka, nic nie puka\":)
Jak dla mnie rewelacja. Założyłem podtlenek elpidżi bo trochę jeżdżę ale nie spodziewałem się tak dobrego wyniku. Przy jeździe 60/40 trasa/miasto spala ok.7,5 litra.
No tutaj zawsze mogłoby być lepiej. Kupiłem auto używane, od pierwszego właściciela. dałem znacznie więcej, niż przeciętna cena z allegro/otomoto, no ale tam to wiadomo co jest sprzedawane przez rodowitych handlarzy. Mimo to cieszę się bardzo, bo autko sprawuje się wyśmienicie i nie wyobrażam sobie kupować auta, by od razu je remontować.
Póki co jest doskonale, no ale nie jeżdżę nim za długo. Mimo wszystko jak na 9-cio letnie auto nie mogę złego słowa napisać.
Nic, tylko lać i jeździć! Nie jest to D4-D tylko zwykła benzyna, więc nic się nie dzieje.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]

7,5