Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback

Rafik., 4 lata temu
Silnik 2.0 D-4D 90KM 66kW
Rok produkcji 2003
Toyota Corolla IX (E12) Hatchback 2.0 D-4D 90KM 66kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Mam prawie 3 lata i ponad 60 tyś przejechane. Autko ani wyglądem ani osiągami nie powala, napewno niezawodna, wymieniłem przeciekający bak oraz poprawiłem skorodowany próg, dużym minusem jest korozja podwozia. Jest raczej autem do spokojnej jazdy, zawieszenie nie jest przystosowane w mej ocenie do szybkiego pokonywania zakrętów ponieważ dziwnie potrafi zachować się -można wystraszyć się i popełnić błąd. Spalanie raczej wysokie jak na takie mało imponujące wyniki i małą budę. Średnio pali 6 litrów w trasie.
Bez awaryjny póki co, dość słabe osiągi i średnie spalanie.
Czasem potrafi ciężko wchodzić wsteczny, muszę najpierw wrzucić inny bieg a następnie ponownie wsteczny. Ogólnie bez zarzutów
Dużo jeżdżę po dziurawych żwirowych drogach, dobrze zawieszenie znosi te trudności.
Niestety mogło być lepiej, filcowe nadkola sprawiają że rudą na pewno pod nimi tam spotkamy. Pod spodem rdza jest na każdym elemencie zawieszenia.
W okresie zimowym długo czekam aż w środku zrobi się ciepło. Trzeba przejechać około 10 kilometrów spokojnie lub dynamicznie przez około 5 kilometrów co zimą raczej nie jest zalecane.
Mam 180 cm wzrostu i mam wystarczająco dużo miejsca.
Uszczelki słabe, należało by je wymienić.
Przez blisko 3 lata użytkowania prócz kosztów eksploatacji wydałem jedynie na nowy bak i na załatanie progu. Ceny części podobne jak u konkurencji.
Toyota trzyma cenę dzięki swej jakości.
Maskę otwieram jedynie by dolać płynu do spryskiwaczy

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 90KM 66kW [l/100km]

6,3