Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
Przebieg:
72 tys. km
Okres użytkowania:
ponad 6 lat
: Udało się Japończykom skonstrułować jednostkę napędową o dużej kulturze pracy, bezobsługową. Przestrzegam przed tuningiem mogą się zacząć kłopoty, a nie wiele się zyskuje.
W swojej klasie rewelacja, cichy dynamiczny, bezobsługowy, jednomasowe koło zamachowe. Wykonywać planowe OT, lać paliwo i jeździć. Zużycie oleju silnikowego ok. 150-200 ml/1000 km.
Mogła by być precyzyjniejsza - lecz nie jest żle.
Troszkę \"gumowy\" robi wrażenie małoprecyzyjnego. Prostota zawieszenia przód kol. McParsona, tył belka skrętna. 72000 przbiegu bez zatrzeżeń. Żadnych stuków, amortyzatory ok. Jazda po dziurawych Małopolskich drogach. Hamulce mogły by być lepsze.
Jeżeli chodzi o cenę napraw nie mam pojęcia. Nie miała jeszce zadbej awarii !!! ((oby tak dalej). Trwałość żarówek H-7 często się przepalają. Sam wymieniam cena zarówki ok 15 zł. Kontakt z ASO zakończył się z momentem wygaśnięcia gwarancji. Najdroższe pieczątki w życiu. Pojazd sewisuję sam jestem mechanikiem poj. sam.
Spalanie miato korki 7.5 l/100, trasa od 4,5 - 5,5l/100 zależnie od preędkości z włączoną klimatyzacją.
Kupiłem pojazd nowy u dealera w Polsce w wersji Sol za 60000 zł.
Za tą kwotę nie było nic leprzego nowego na rynku.
Minimalne trzaski w desce rozdzielczej (montaż). Pojazd montowany w Wielkiej Brytanii.
Żadnych !!!.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D 90KM 66kW