Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback

Krzysiek, 16 lat temu
Silnik 1.4 D-4D 90KM 66kW
Rok produkcji 2006
Toyota Corolla IX (E12) Hatchback 1.4 D-4D 90KM 66kW 2004-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Nie spodziewałem się, że 1,4 90 KM może być taki cichy (diesel) i tak elastyczny! Bomba.
Nigdy nie lubiłem corolli przed zakupem. Wydawała mi się nudna i nijaka. Po zakupie stwierdzam, że auto jest super, ale koniecznie w dieslu 1,4 (tego mocniejszego moim zdaniem nie ma sensu kupować). Ogromne pozytywne zaskoczenie.
Super silniczek, bardzo elastyczny, żwawy (jak na 90KM oczywiście :) i mało pali. Bardzo oszczędny w mieście i na trasie, ale jak trzeba to i do 170 kmh w sensownym czasie moża się rozpędzić. Do tego silnik jest bardzo cichy - wszyscy znajomi myśleli, że to benzyna :)
Żadnych problemów.
Bardzo dobrze. Czasem jeżdżę na gierkówce 160-170 kmh i mam poczucie kontroli nad samochodem.
Żadnych uwag. Do tego mam czujnik cofania..
Brakuje w mojej wersji regulowanej kierownicy w stronę kierowcy i radio trochę jest za daleko od ręki. Poza tym wzorowo.
Diesle TYLKO z dogrzewaniem! Ja mam z dogrzewaniem i jest super.
Jak na takie auto jest bardzo dobrze. Funkcjonalny bagażnik. Miejsce dla kierowcy (mam prawie 190 cm) jest wystarczające.
Na szczęście silnik jest cichutki. No, ale już powyżej 130 itd. to jednak daje o sobie fakt, że to klasa C i auto dla ludu a nie Mercedes :)
Rewelacja :) Przy 90 kmh pali 3,5 litra. W mieście pali 6 (jak jeżdżę spokojnie) i 6,5 jak depczę. Na trasie powinien palić 5 (jak się staram nie szaleć, ale mi nie wychodzi ;). Przy mojej jeździe - czyli raczej na maksa wychodzi na trasie ok 6.
Jest git :)
W zasadzie to dobrze. CHoć ja akurat miałem problem z klimatyzacją i serwis trochę się tu nie popisał bo naprawa trwałą długo (w kilku ratach). Ale poza tym ok.
Brak.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 D-4D 90KM 66kW [l/100km]