Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
85 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
Nie kupiłby ponownie
Chyba przeciętnie. Auto bez duszy. Silnik poprawny, skrzynia poprawna, ale czegoś brakuje. I ten bagażnik...
W miarę dobrze, trzeba kręcić ponad 4000 obrotów aby autko stało się jako tako dynamiczne.
Wspomaganie trochę słabe.
Bardzo przeszkadzają duże słupki z przodu. Lusterka bardzo fajne.
Klima kiepska. Z grzeniem też problemy, szczególnie ze stopniem pośrednim (tzn. albo za zimno, albo za gorąco)
Osoba ponad 190cm, może mieć już kłopoty z ustawieniem sobie foteli.
Ale bagażnik... dramat...
Jest to niestety głośne auto.
Przeglądy drogie.
Za te pieniądze inne samochody były o niebo lepiej wyposażone (opisywana wersja to terra polaris)
Coś tam mi ciekło w okolicy silnika - okazało się, że rozszczelniła się jakaś pokrywa, element jest klejony jakimś lepikiem.
Żarówki od mijania mi się zbyt często palą (2 razy w roku) a ich samodzielna wymiana jest b. upierdliwa.
Połączenie radia i deski rozdzielczej pozostawia wiele do życzenia.
Coś co mnie wpieniło maksymalnie to uszkodzenie przedniego fotela od pasażera uniemożliwiające przesuwanie go (mam wersję 3 drzwiową). Przesuwny fotel jest kluczowym elementem aby się dostać na tylne siedzenia samochodu. A tu po 4 latach eksploatacji szlag go trafił. Co najciekawsze, jedynym sposobem uznawanym przez ASO była wymiana całego stelażu (1500 zł), wariant przyspawania urwanego elementu był uznany za niewykonalny. Na szczęście w innym zwykłym serwisie przyspawanie okazało się wykonalne i trwało 30 minut.
Drugą rzeczą było spalenie się jakiejś kostki w reflektorze, która powodowała że żarówki świeciły kilka dni a potem się paliły (lub nawet się nie paliły). ASO wymieniał mi te żarówki 3 razy zanim doszli że to kostka...
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW