Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
Przebieg:
190 tys. km
Okres użytkowania:
3 lata
3 lata bezawaryjnej jazdy, oczywiście zdarzyło się kilka rzeczy eksploatacyjnych do wymiany.
Samochodem przejechałem pół europy, nigdy mnie nie zawiódł. Ma kilka małych wad, ale przy ogromie korzyści chowają się :)
1.6 to pancerna jednostka, niektórzy narzekają na pobór oleju - u mnie skromna dolewka dosłownie 300ml na 10kkm. 1.6 jest znacznie dynamiczniejszy od 1.4, jednocześnie spalanie jest rozsądne. 110km przy takim małym bolidzie na prawdę wystarcza żeby wyprzedzić na autostradzie
biegi wchodzą pewnie, precyzyjnie, jedynie czasem skrzynia lubi skrzypnąć przy włączaniu wstecznego
autko pewnie się prowadzi
Zasadniczo jest okej, lakier mimio kilkunastu lat dalej wygląda w porządku, niestety jest podatny na zarysowania (w szczególności od uderzeń drzwiami przez nieuważnych kierowców na parkingu)
Nie mam zastrzeżeń
Brak problemów, wszystko działa okej, klimatyzacja też działa bardzo dobrze
To chyba najsłabszy punkt tego autka, nie wymagam wiele po kompakcie, ale przy 4 tys. obrotów zaczyna być głośno, rekomenduje ten samochód raczej do jazdy po mieście
50k km bez żadnej większej awarii,
autko jest droższe od konkurentów tj; astra czy focus, ale ta "bezawaryjność" jest bezkonkurencyjna i warto
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW