Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
Okres użytkowania:
1 rok
Nie kupiłby ponownie
: NIC
Przeciętny samochód ale najważniejsze, że mała utrata na wartości przy sprzedaży
Długo chodzi na ssaniu jak jest zimno. Wbrew producentowi nie jest taki elastyczny. Idzie dobrze dopiero od 4000 obr. gdzie Astra robiła to od 3000-3500obr. Astra ma niżej moment obrotowy co przekłada sie też na niższe spalanie
Tragedia. Wsteczny haczy i zgrzyta okropnie. Przy 2 biegu jest częste szarpnięcie. Przełożenia są długie. W Astrze miałem sportową wersję i skrzynia chodziła pięknie. Przy każdej zmianie na wyższy bieg było charakterystyczne \"wyrywanie\" do przodu. W toyocie skrzynia troche buczy przy odpuszczaniu gazu szczególnie na 3 biegu. Może tylko moja tak ma?
Przyzwoicie. Twarde ale ładnie tłumi nierówności (nie mylic z dziurami). Niestety znowu porównanie do usztywnionego sportowego zawieszenia Astry klejącego w zakrętach auto do drogi. Corolla budzi strach w zakrętach przy dużej prędkości.
Mam wersję 3 drzwiową. Dobrze gdyby nie szeroka część między boczną drugą szybą, a tylną. Przy cofaniu pod kątem z zatoki nic nie widać.
Dobrze poza obsługa radia. Jest za wysoko i za daleko. Brak sterowania w kierownicy.
Przy słonecznej pogodzie na desce nic nie widać pomimo ustawienia podświetlenia na maksa.
Klima trochę słaba.
Nieywygodna pozycja kierowcy. Wysoko umieszczony fotel pomimo opuszczenia max. do dołu. Krótkie siedzisko i wiszące w powietrzu kolana dają się we znaki w podróży. Mam 186cm wzrostu. Z tyłu chyba najlepiej w tej klasie ale nikogo tam nie ważę. W Astrze fotele Recaro z regulacją lędźwiową i wysuwaną częścią pod kolana.
Trochę przyjemniejszy dźwięk niż w Astrze ale powyżej 120km/h za głośno. Niestety głośnej pracy silnika nie rekompensuje fatalny sprzęt audio. Brak głośników wysokotonowych, kiepska jakość dzwięku i radio gubiące zakresy. Niestety radio nie dostraja się samo w trasie.
Tragedia, a producent tak się chwali. W mieście nigdy nie udało mi się zejść poniżej 10l, a w trasie poniżej 7,2l. Jeżdżę po Warszawie normalnie, szybko i sprawnie ale bez wyrywania spod świateł. Przecież nie ma czym, zresztą po co? Astra na trasie paliła nawet 6,2l, a najwięcej 7,5l (z czego połowa trasy na autostradzie A2 momentami 170km/h)
Mała usterkowość za wysoką cenę
Nic przez rok nie zrobiłem oprócz 3 wymian żarówek w lewej lampie. Trzeba wyjąć akumulator,a z prawej strony rozmontować cały ABS. Odpukać jeszcze z prawej mi się nie przepaliła.
W przyszłości czeka mnie wymiana katalizatora, który powoduję błąd silnika, a komputer wyłącza system VSC i TRC
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 110KM 81kW