Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback

Dominick, 19 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2002
Toyota Corolla IX (E12) Hatchback 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Jedynie chciałoby się mieć większy silnik... Ale jak na tę pojemność, to jest naprawdę super. Polecam szczerze to auto. Zastanawiałem się, czy nie kupić Hondy Civic z 2002 roku. Po jazdach próbnych i wielu znalizach wybrałem Corollę. I jestem bardzo zadowolony. Nowoczesne i niezawodne auto. Do tego bardzo ładne. Najwyższa jakość, szczerze polecam.
Lepszy niż Honda Civic 1.4... Niby parę koników, ale czuć różnicę. Przy tej pojemności nie można oczekiwać więcej. Jednak poniżej 3000 obrotów trudno o dynamikę. Gdybym mógł, to bym kupił 1.6.
Raz na miesiąc trudno wbić "1". Sporadycznie wsteczny. Pozatym elegancko. Przełożenia mogłyby być krótsze. Tutaj Honda Civic jest lepsza.
40 tys kilometrów, a amorki jak nowe. Nie za miękki, lekko twardy. Ale jak dla mnie optymalnie. Wspomaganie kierownicy bez zarzutu.
Z przodu przy zakrętach przeszkadzają nieco bocze słupki. Z tyłu przy cofaniu nie jest najlepiej, ale po nauczeniu długości samochodu można parkować "na czuja". ;-)
Wzór. Prostota i trwałość. Jeździełem różnymi, ale Toyotka Corolka the best.
Latem po nagrzaniu silnika "zimne powietrze" jest ciepłe - jego temperatura wyższa niż na dworze. Ogrzewanie bez zarzutu. Bez klimy da się przeżyć te kilkanaście naprawdę upalnych dni w Polsce.
Z przodu idealnie. Z tyłu Honda Civic daje więcej (brak środkowego kanału).
Bardzo dobre. Przy wysokich obrotach też nie razi jak w innych autach.
Miasto: Lato 7,5 l/100 Zima 8,5 l/100 Poza miastem: Lato 6 l/100 Zima 7l/100
Kupiłem używane, po dobrej cenie. Za tę kwotę (ok 38 tys) nie dostałbym nic lepszego! Serwis Toyoty jedynie jest bardzo drogi. Wiem to po znajomych, którzy mają starsze auta i muszą częściej z niego korzystać.
Po 40 tys km: - skrzypiące drzwi kierowcy, - jakiś pisk po dłuższej jeździe od układu jezdnego -> naprawiono.
Super (odpukać)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]