Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2003
Przebieg:
46 tys. km
Ogólnie jestem zadowolony z zakupu. Przez 45000km praktycznie żadnych problemów poza drobiazgami które nie mają wpływu na ogólną ocene.
Silnik elastyczny i bardzo cichy do 120km/h. Potem trochę głośniej.
Jedyna wada tej skrzyni to wsteczny. Często trzeba 2 razy wrzucac, bo nie wchodzi.
Bardzo dobrze trzyma się drogi, nawet w ostrych zakretach. Jak na polskie drogi to dosyc dobrze tłumi różne nierówności i dziury.
Widoczność do przodu bardzo dobra, do tyłu troche gorzej, ale po pewnym czasie można się przyzwyczaić
Wszystko na swoim miejscu.
Wentylacja dosyć dobra. Jednak klima przy temperatrurach powyżej 25 stopni nie za bardzo sobie radzi. W czasie deszczu czasem paruja szyby i jedynie włączenie klimy usuwa zaparowanie.
W środku dużo miejsca z przodu jak i z tyłu nawet dla wysokich osób. Tylko dlaczego bagażnik w hatchbacku jest tak mały. Najmniejszy w swojej klasie.
Kabina pasażerska dobrze wyciszona. Praktycznie silnik niesłyszalny do 120km/h, potem troche głośniej, ale nie jest to jakiś poważny problem.
Na trasie nie przekraczając 130km/h pali około 6.7l. W mieście dużo lepiej około 7.5l. Natomiast przeglądy dosyć drogie. Po 45000 km zapłaciłem 600zł za wymianę oleju i filtra oleju. Koszt robocizny to 290zł.
Trochę trzeszczą plastiki od radia i konsoli, szczególnie zimą. Poza tym nie mam uwag.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW