Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback

Pajak374, 3 lata temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Corolla IX (E12) Hatchback 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Fenomenalny elastyczny silnik.
Przeniesienie napędu
Zawieszenie : 18 lat. Od nowości nigdy nie wymagał naprawy. Ani wahaczy, ani amortyzatorów, sprężyn.
Układ hamulcowy : Sam w sobie działa perfekcyjnie ale lubi się szybko za syfić i trzeba co jakiś czas przeczyścić.
Auto było zakupione w Polskim salonie w 2002r. Jeździłem nim 18lat. Auto nigdy ale to nigdy mnie nie zawiodło. Tak jak wyjechał z fabryki tak sprzedałem pod koniec 2020r. Nic nie pukało nic nie stukało a ten silnik to istny szatan. Serwisowałem auto przez 18lat w tylko i wyłącznie w serwisie toyoty. Wszystko było na oryginalnych częściach. Był bym bardzo nie uczciwy w stosunku do tej marki gdybym powiedział, że to zły samochód. Moja ocena 10/10
Fenomenalny silnik. Zrobiłem nim lekko ponad 300,000 tysięcy tak jak wyjechał z salonu. Był zalany przy zakupie olejem Castrol 5w30 i przez całe życie zalewałem go tym olejem. Fenomenalny silnik.
Skrzynia super. Nigdy się jej nic nie stało. brak jakich kolwiek awarii. Jedyne to czego mi czasem brakowało to 6 biegu.
Autko bardzo dobrze się prowadziło. Precyzyjne. Nic dodać nic ująć.
Po 18 latach brak korozji na karoserii, Podłoga zdrowa jak nowa.
Mam 2m wzrostu. Nigdy nie narzekałem na widoczność. Nie mam się do czego przyczepić.
Generalnie w porządku. Wszystko pod ręką. W tej kategorii też nie mam się do czego przyczepić. W końcu jeździłem nim 18 lat. To mówi samo za siebie. Jak by Mi coś nie pasowało pewnie bym go sprzedał wcześniej.
Nie mam się do czego przyczepić w lato i tak zawszę jeżdżę przy otwartej szybie. W zimę dmuchał bez problemu na szyby topiąc lód.
Jestem dość wysokim człowiekiem. Nie oczekiwał bym cudów w aucie tej klasy. Ale skoro wytrzymałem 18lat w nim to chyba nie było tak źle :)
Auto z 2002 roku. ALe przy włączonym silnik na postoju nie było słychać jak pracuje nawet po 18 latach. Do tego miałem opony klasy premium więc nie było głośno.
Bardzo tani w utrzymaniu bo mi się nigdy nie zepsuł. Olej to koszt 130 zł filtr oleju w Toyocie to koszt 40 zł do tego 5 zł nowa uszczelka pod korek. Klocki hamulcowe też tanie brałem zawsze oryginalne od Toyoty.
Trudno mi dziś to określić. Na tamte czasy było super.
Tak jaki pisałem, Auto mi się nigdy nie popsuło. Wymiana standardowych części eksploatacyjnych.
Nigdy nie uświadczyłem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]