Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback
Przebieg:
195 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
: niby 1.4 97KM ale na naszych krajowych drogach spokojnie można wyprzedzać inne "lepsze" auta. nie polecam lpg do silników vvti
: światła mijania - żarówki
dla kogoś kto chce mieć autko do jeżdżenia po Polsce i nie bać się że się coś popsuje to właśnie coś takiego polecam.
trafił mi się zadbany egzemplarz, ja też o niego dbałem - nigdy nic złego się nie stało. -30 stopni czy skwar i korek - zawsze dawał radę. nigdy nie brał oleju.
może być, nie zachwyca, jest trochę problemów: 1bieg czasami ciężko wejdzie lub wstecznym będzie trzeba trochę pomachać, długi ruch zmiany lewarkiem, podobno w niektórych modelach jest problem ze zbyt szybko zużywającą się skrzynią...
z przodu kolumny mcpersona z tyłu belka skrętna - nie ma szału ale daje to kilka zalet: 1. odporność na nasze drogi i jak już się ktoś przyzwyczai to samochód prowadzi się bardzo prosto.
z przodu jest ok, z tyłu średnio ale też da się zaparkować na tzw. papier.
jak na tą klasę więcej nie wymagam - jest dobrze.
przy dużej wilgoci jak jadą 2 osoby to nie ma problemu, gorzej jak jest więcej osób - wtedy trzeba klime uruchomić żeby wysuszyć wnętrze. z ogrzewaniem nie ma problemów
ta klasa (htb 3drzwiowy) wystarcza dla osób z przodu i z tyłu ale proponuje jeździć w max 4os.
do prędkości 110km/h jest w porządku, powyżej już jest nie fajnie.
toyota nie jest super tania ale jeśli dba się i żaden "henio" nie popsuje auta to wychodzi w sumie tanio - ja oprócz wymiany sprzęgła nic poważnego nie robiłem
wg mnie szkolne 5+, udało mi się nie drogo kupić a utrzymanie auta było tak niskie że starczało na lanie benzyny 98 :)
żarówki przednie i tylnie dość częste wymiany, problemy z zamkiem w tylnej klapie
zero.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW