Ocena kierowcy - Toyota Corolla IX (E12) Hatchback

andrzeju67@tlen.pl, 15 lat temu
Silnik 1.4 i 16V 97KM 71kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Corolla IX (E12) Hatchback 1.4 i 16V 97KM 71kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Niezwykle cichy silnik. Mozna wybrac jedna kategorie, wiec nie powinienem pisac o drugim elemencie, ale napisze - bardzo wygodne fotele, skuteczne hamulce.
Silnik : Cieknąca uszczelka pod głowicą, wymieniona w ramach gwarancji.
Jestem bardzo zawowolony. Znajomi z autami innych marek narzekaja, a ja leje benzyne i jezdze.
Silnik pracuje niezwykle cicho, gdyby nie kontrolki to mialbym nieraz watpliwosci czy jest wlaczony. Co do elastycznosci to do 3,5 tys obrotow jest troche wolowaty, potem dostaje wigoru. Przypuszczam ze przy tej predkosci przestawia sie mechanizm vvti, bo jednoczesnie rosnie tez spalanie paliwa.
Skrzyna pracuje dobrze, ale zdarza sie ze biegi wchodza dosc ciezko. Mimo 6 lat jazdy nie odkrylem zadnej prawidlowosci kiedy chodza ciezko a kiedy lekko.
120 tys i uklad jak nowy - nic nie skrzypi nie stuka, testy okresowe przechodzi z zapasem, przez dziury przejezdza nie przenoszac za bardzo drgan do wnetrza. Mysle ze jak na te klase auta to jest to uklad bardzo dobry.
Z widocznoscia mogloby byc lepiej. Zbyt masywne przednie slupki i wysokie burty nieraz sprawiaja ze nie jestem pewien czy najade na kraweznik czy nie.
Zdarzalo sie ze autem jechalem 1200 km, z przerwa jedynie na tankowanie. Fotele sa niezwykle wygodne, wszystko co trzeba jest pod reka.
Dosc dobrze, ale nie ma tu zadnej rewelacji, na dodatek jak sie nie wlaczy klimatyzacji to przy wilgotnej pogodzie mocno paruja szyby.
Jak na te wielkosc auta uwazam ze przestrzeni jest bardzo duzo.
Auto naprawde ciche, mimo przebiegu
Troche sie balem toyoty, bo mowia ze drogie w utrzymaniu, ale raczej nieprawda. Przez 120 tys mialem tylko jedna usterke, usunieta w ramach gwarancji. Pali przecietnie kolo 7 litrow, oleju nie bierze i nawet przestalem sprawdzac jego poziom, bo i tak jest zawsze tak samo. Serwisy niezbyt drogie.
Kupujac auto nie myslalem o toyocie, bo byla utarta opinia ze droga. To ze kupilem corole to przypadek - stalo sie tak dlatego, ze na upatrzone auto innej marki kazali mi czekac pol roku, jadac do domu wstapilem do salonu toyoty i wyszedlem z podpisana umowa, a za miesiac mialem auto. Marka mnie tak przekonala do siebie, ze nastepne bedzie na pewno toyota.
Do pewnego momentu wszystko bylo bez zarzutu. Teraz zaczely sie takie drobiazgi. Urwala sie (sama z siebie) klapka schowka - w serwisie sciagneli mi taka z magazynu i wymienili za 100 zlotych, zepsul sie zatrzask innej klapki, wypada zaslepka dostepowa do tylnych swiatel. To wszystko sa drobiazgi i zaczely sie pojawiac powyzej 100 tys przebiegu
Moje auto mialo jedna powazna wpadke - ciekla uszczelka pod glowica. Wymieniona zostala w ramach gwarancji. Od tej pory nic. To znaczy oczywiscie eksploatacyjne rzeczy jak tarcze hamulcowe czy klocki to wymienialem, ale w zawieszeniu na przyklad nic.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 16V 97KM 71kW [l/100km]

6,8