Samochód jest zwarty, pakowny pomimo niezbyt dużego bagażnika, bardzo praktyczny i niezawodny.
Bazuje na prostych i solidnych rozwiązaniach bez eksperymentów.
136 KM w zupełności wystarcza przy tej masie samochodu aby miec mocno ponadprzecietną dynamikę jazdy. Można podróżować (na autostradzie) przy 150 km/h z całkiem znośnym poziomem hałasu. Łańcuch zamiast paska rozrządu = brak konieczności pilnowania wymian i ryzyka pęknięcia
Dobrze dobrane przełożenia, przełożenia wchodzą z wyraźnym oporem.
Wystarczająco pewny jak na vana. Oczywiście czuć wpływ podwyższonego środka ciężkości ale zakrętów trzyma się dobrze. Frajdy z jazdy brak. Komfort przeciętny. Zawieszenie pracuje na belce skrętnej a nie na wielowahaczach (w polskich warunkach to plus - nie trzeba tak pilnować kontroli geometrii i wymieniać elementów - poprzednio jeździłem Focusem i wiem coś o tym)
Prześwit całkiem spory - poróżując po wiejskich drogach nie ma problemu z haczeniem podwozia o grunt. Dosyć duża średnica skrętu ale to efekt uboczny dużego rozstawu osi.
Przeciętnie. Oczywiście jak to w vanach grube słupki z przodu (uwaga na pieszych przy skrętach!), z tyłu konieczne czujki parkowania.
Dobrze ale nie do końca. Wspominane już parokrotnie: w słoneczny dzień (latem) przyciski na centralnym panelu nie wiadomo czy włączone (niewidoczne podświetlenie), beznadziejnie niewygodne podłokietniki z przodu. Cała reszta ok. wszystko sensownie poukładane, wygodne fotele z przodu.
Działa szybko i skutecznie. W dieslu dodatkowa nagrzewnica.
Bardzo dobrze jak na te gabaryty samochodu - przy długośći 4,36 rozstaw osi 2,75 - więcej niż avensis. Fotele z tyłu płaskie - ale dla mnie to plus, bez problemu można zamontować trzy foteliki dla dzieci. Większość samochodów (teoretycznie wyższej klasy) ma kanapę na 2,5 pasażera z \"górką\" pośrodku - uniemożliwia to montaż trzech fotelików.
Diesel doskonale nadaje się na \"połykacza\" autostrad (cichy przy szybkiej jeździe). Oczywiście na biegu jałowym go słychać ale da się przyzwyczaić
Średnioroczne zyżycie to ok 6,7-7l/100 przy ok 50% przebiegów w mieście. Nogę mam raczej lekką ale czasem trudno się powstrzymać mając silnik z takim \"kopytem\".
Kupiłem ze sporym upustem b.dobrze wyposażoną wersję więc nie narzekam.
Pare razy nie zareagował na pilota przy otwarciu drzwi. Przy powtórce było już OK
Nic
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 D-4D 136KM 100kW