: Wyjątkowe wrażenia z jazdy dzięki ponad 8k rpm.
: Tylne nadkola z czasem rudzieją. Wbrew pozorom to samochód pełnoletni.
Przeniesienie napędu
: Padające synchronizatory. DA się z tym żyć, ale nic przyjemnego, a naprawa droga.
Jedyne w swoim rodzaju auto sportowe jednocześnie z przestrzenią i niezawodnością "cywilnego" japońskiego hatchbacka.
258k km i wszystko chodzi jak w zegarku. Jest to jednostka wybitnie wysokoobrotowa. Poniżej 3 tys obrotów pracuje kulturalnie, ale nie grzeszy mocą. Przy 4-5 tys mamy przyjemną, dynamiczną jazdę. Natomiast od 6 do 8 tys jest czysta adrenalina! Aż dziw bierze, że przy takiej eksploatacji silnik ten wciąż pracuje jak nowy mając ćwierć miliona kilometrów za sobą.
Skrzynia jest 6 biegowa, ale bardzo krótka. Jest to zabieg, który pozwala na przyspieszanie utrzymując obroty na 6-8 tysięcy, a więc w lifcie i z max mocą. Niestety, oznacza to, że jadąc spokojnie 140 na autostradzie mamy już 4,5 tys obrotów co nie sprzyja komfortowi. Na 6 biegu lift się włącza przy ponad 190, co daje niezłego kopa tuż przed przekroczeniem magicznej bariery 200. Trzeba przyznać, że ma to sens - w końcu to samochód nastawiony na osiągi. Jednak w trasie brakuje mi 7-mki :P
Poza tym padają synchronizatory, niestety... Da się z tym żyć, ale okazjonalne zgrzyty psują nastrój.
Można ten design lubić lub nie, jednak nie sposób odmówić mu oryginalności i dynamiki. Sylwetka ta nie zestarzała się za nadto pomimo pełnoletniości, co jest dużym plusem.
Do przodu super, do tyłu masakra.
Wszystko na swoim miejscu, do niczego nie trzeba się przyzwyczajać. Niestety - brakuje schowków. Te co są, w standardowych miejscach są doprawdy minimalistyczne.
Jak na autko sportowe przerosło wszelkie moje oczekiwania. Wielki bagażnik, z przodu komfort i przestrzeń. Z tylu jak to zwykle bywa w coupe - opowiadająca linia dachu sprawia, że tylne miejsca są raczej teoretyczne, na pewno nie na trasę. Co do przestrzeni bagażnika natomiast: 2x robiłem nią przeprowadzkę :D
Nie kupuje się auta sportowego, żeby było cicho, ale jednak u mnie na niektórych nawierzchniach hałas bardzo daje się we znaki. Możliwe, że auto miało jakąś przygodę i to dlatego...
Bajka. Jak na tę moc pali przyzwoicie. Oprócz tego przez 20k km (przebieg 250k) wymieniłem tylko 2x olej i bodajże jakiś drobiazg w zawieszeniu.
Sportowe wrażenia za niewielkie pieniądze
Wszystko działa jak powinno. W historii pojazdu były wymieniane siłowniki tylnej klapy. Jest duża i z czasem zaczyna opadać. Może to być irytujące, ale czy to aż taka straszna wada? Dla mnie 5/5
Poprzedni właściciel wymieniał synchronizator w skrzyni. Niestety to jest przypadłość tych aut, ale nie zmienia to faktu, że samochód jest totalnie niezawodny, co w tej klasie jest ewenementem.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 VVTL - i Sport 192KM 141kW