Ocena kierowcy - Toyota Celica VI Coupe

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Celica VI Coupe 2.0 16V 170KM 125kW 1996-1999 - Oceń swoje auto
Inne : Widoczność i łatwość parkowania
Fajny jako pierwszy samochód, niedrogi, ładny, szybki i wygodny, bardzo pojemny. Nie psuje się, o ile nie jest zajechany. UWAGA: nie podoba się dziewczynom.
Silnik, o ile nie jest zajechany na śmierć, rewelacja. Na polskich drogach nie da się szybciej, tiry wyprzedza się w 3 sekundy bezpiecznie i pewnie. Na niemieckiej autostradzie przegrywa tylko z najnowszymi porszakami i audicami.
Biegi przy jeździe wchodzą jednym paluszkiem, ciężko o bardziej komfortową skrzynię. Wsteczny za to nie chce się dać wrzucić, trzeba poprawiać prawie zawsze. Jednak najgorszy jest brak 6 biegu, przy jeździe powyżej 130 jest bardzo głośno i rośnie spalanie, mogłoby być 7-8 a jest 10 przy jeździe 170.
Bajeczny! Z tym autem żaden zakręt nie jest straszny. Jeździ jak po szynach. Nie ma dla niego niebezpiecznych sytuacji na drodze, z każdej wychodzi z zimną krwią. Zawieszenie niezniszczalne, z cieknącym prawym przednim amorkiem przejechałem całą Europę, jeździłem 200 i piłowałem zakręty do granic możliwości
Aż się zdziwiłem, jaki to dobry samochód do miasta. Nie jest jakiś specjalnie krótki, ale parkuje się świetnie - widoczność do tyłu bardzo dobra, spojler pomaga przy cofaniu. Do przodu i na boki też bardzo dobrze, nawet przy opuszczeniu fotela do pozycji "sportowej".
Stanowisko kierowcy jest w porządku, wszystko jest w prawidłowym miejscu, ale doskwiera kiepska możliwość regulacji kierownicy - powinna się wysuwać, szczególnie w aucie, w którym się leży!
W zimie przyjemnie grzeje, w lecie przyjemnie chłodzi, ale tylko do +30 stopni na zewnątrz, potem klima nie wyrabia. Szyby często parują.
To lekkie sportowe autko a nie luksusowa limuzyna, i dostajemy dokładnie to, czego możemy się spodziewać. Na tył wsiada się bardzo źle, ale siedzi się nie najgorzej, tylne siedzenia nie łamią kręgosłupów jak w MX-3. Z przodu jest w sam raz. Ładowność ponadprzeciętna, przewiozłem w niej cały swój studencki dobytek łącznie z rowerem, keyboardem, mikrofalówką i kilkoma walizkami.
Słabe, ale to samochód sportowy, trzeba ponieść tego konsekwencje.
Pali dokładnie tyle, ile jej nakażemy jazdą. Przy stałej prędkości 100 km/h na autostradzie miałem 6 litrów, przy 170 km/h już 10, po polskich drugorzędnych drogach w trasie 8, po mieście 14. Pozostałe koszty zależą od stopnia zajechania samochodu, u mnie były spore. Samo z siebie nic się nie psuje.
Na pewno lepszy od jakichkolwiek "aut dla młodych kierowców" po 2000 roku - nie pali za dużo, jest tani do kupienia, ładnie wygląda i przyjemnie się nim jeździ. W razie czego ma kopa, ale nie zabijesz się nim na pierwszym zakręcie. Jakość wykończenia wnętrza - perfekcja nie do napotkania po 2000 roku.
Po poprzednim właścicielu została awaria czujnika poziomu oleju. Poza tym nic.
Jeździłem rok z przeciekającą przekładnią wspomagania, to jest na początku wyciekał olej, ale jak go dolałem, to przestało cieknąć. Układ kierowniczy nie zauważył tego wcale. Niestety, auto rdzewieje - brzegi drzwi i podszybie były przeżarte. UWAGA: nie jeździ bez oleju.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 170KM 125kW [l/100km]

9,4