Ocena kierowcy - Toyota Celica V Coupe

Silnik 1.6 i 105KM 77kW
Rok produkcji 1993
Toyota Celica V Coupe 1.6 i 105KM 77kW 1989-1994 - Oceń swoje auto
Inne : parujace szyby
Kocham to auto, ponadczasowy design trafia i do mnie, pod tym wzgledem naprawde auto mi sie podoba, przyciaga uwage, a bardziej odwarzni podchodza i pytaja o nie :) oczywiscie nie mam tego na codzien. Pare razy sie zdazylo. Ale prawde mowiac bardzo malo aut wzbudza takie emocje ze trzeba o nie zapytac :). Do tego bezawaryjny. 1.6sti demonem predkosci nie jest, dlatego zachecalbym do przemyslenia opcji 2.0 150km
Zaczyna jezdzic jak to japonczyk dopiero na wysokich obrotach. Malo elastyczny do 3000 obr.
Przelozenia moze i nie sa najkrotsze, ale po popchnieciu dzwigni same wpadaja na wybrany bieg, jest naprawde precyzyjna.
Fajnie sie trzyma w zakretach, jezdze na 205/55r16. Wiele osob bardzo chwali uklad jezdny, ja daje tylko 4 gwiazdki.
Konsola deski rozdzielczej zwrucona ku kierowcy.
Jesli chodzi o ogrzewanie to jest swietnie, ale zeby szyby nie parowaly, potencjometr musi byc rozkrecony na max. Mi osobicie ciezko dobrac odpowiednia temperature w zime zeby szyby przestaly parowac. Jest to najwiekszy i najbardziej irytujacy problem w tym aucie.
Mam 190cm wzrostu i nie mam problemu z pozycja za kierownica. Jesli chodzi o tylne siedzenia... :) niezle sie tam wygniata. Chyba ze to jakas drobna pani.
tak mi bylo glosno ze postanowilem wyciszyc swoja cele.
Ogolna ocena 4/5, naprawy? Jakie naprawy? Jedyne o co musimy zadbac to Olej i inne czesci eksploatacyjne. Jesli chodzi o zuzycie paliwa to nie wiem jak to robie ale pali mi za duzo jak na 1.6. 9-10 litrow to u mnie norma a tankuje tylko i wylacznie 98. Inni chwala sie znacznie mniejszym spalaniem.
Za 5 tysi mozna kupic naprawde zadbany egzemplarz, ale nie zalowac nawet na drozsze bo autko naprawde potrafi sie odwdzieczyc bezawaryjnoscia i przyjemnoscia z prowadzenia.
Pokretlo od potencjometru ogrzewania sie wylamuje.
Cela mnie nigdy nie zawiodla.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 105KM 77kW [l/100km]

8,9