Ocena kierowcy - Toyota Carina V Kombi

Michał, majkel22@wp.pl kom. 606962231, 19 lat temu
Silnik 1.6 i 16V XLi 114KM 84kW
Rok produkcji 1995
Toyota Carina V Kombi 1.6 i 16V XLi 114KM 84kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Moje następne auto to tęż będzie carina! Tylko młodzsa i liftback - w sedanie tylne siedzenia się nie kładą a czasem trzeba przewiżć coś większego.
Pomimo dużego przebiegu silnik pracuje b. dobrze choć nie rewelacyjnie. Jak jest zimny trochę ciężko pali ale potem to już bajka! 107 KM czyć doskonale! Auto jest dynamiczne i szybko wchodzi w obroty. jak na e wagę myślę, że jest wystarczająca moć choć tej nigdy za wiele... :) Używam oleju syntetycznego mobil1 i steirdzam, że od wymiany do wymiany (10 tyś km) nie potrzeba go dolewać! Odczuwam nieznaczny spadek mocy na LPG ale to chyba normalne. Na gazie jechałem 200km/h
To mój 4-ty samochód. Spośród tych które miałem - opel astra, daewoo espero, skoda fabia - ta skrzynia jest najlepsza! Bardzo precyzyjna! Zmiana bigów to przyjemność! (manualna). Ma się wrażenie że przewiduje jaki bieg chcesz wrzucić i Ci w tym pomaga. REWELACJA!
Mam wersję bez ABS i trochę żałuję że go nie ma! To jednak ciężka fura! Na zakrętach czuję się troszkę niepewnie, mam wrażenie że przy większej prędkości jest troszkę za bardzo pochylona ku zewnętrznej - alre ostatecznie to nie jest auto wyścigowe! :) Na prostej - bomba! Auto płynie po szosie i bardzo dobrze przyjmuje wszelkie nierówności!
Nie mam zastrzeżeń! U mnie jest spojler na tylnej klapie co troche przeszkadza ale poza tym o.k.
Wszystko pod reką! deska rozdziełcza zaplanowana jest bardzo roztropnie! Wszystko jasne! Dostęp do wszystkich przłączników nie wymaga zmiany pozycji kierowcy! wszystkie są na wyciągnięcie eki!
Nie mam zastrzeżeń! Uporanie sie z zaparowanymi szybami to kwestia kilkunastu sekund. Ogrzewanie działa dość szybko! poza tym jest wiele kombinacji ustawienia nawiewu. 100% pozytyw!
To Kolos! mam 186 cm wzrostu i nie mam najmniejszego problemu z ustawieniem fotela! Do tego regulacja pionowa kierownicy jeszcze ułatwia sprawę! Prowadząc lubię mieć dużo miejsca dla siebie a mimo to, przy takim ustawieniu fotela, pasażer za mną będzie miał na nogi tyle mijsca, że bez problemu wstawi jeszcze reklamówkę z zakupami! Jak dla mnie to archetyp rozplanowania salonu w samochodzie!
Moje auto jest "po przejściach" i perwnie mechanicy którzy je składali do kupy po 3 KRAKSACH!!! nie fatygowali się już w zakładanie izolacji i wyciszeń! Do 100 km/h jest nieźle ale powyżej tej prędkości już jest głośno. To jedyny minus.
Pali mi minej gazu niż moja poprzednia fabia! Na dlugiaj trasie, przy jeździe 90 -100 km/h (w dwie osoby) udało mi się osiągnąc spalanie 8,2 l/100km. Myślę że to bardzo dobry rezultat! Po mieście (Warszawa) spala mi średnio 10-11 litrów gazu. Na klimę trzeba doliczyć litr w obydwu przypadkach. Jaki są koszty przegłądów tego nie wiem bo nie ufam ASO. Mam swojego zaufanego mechanika - co i wszystkim polecam - a cen części też nie znam, bo odkąd jeżdżę Carinką (pół roku - 30 tyś przebiegu) nic mi się nie zepsuło.
Nie jest to auto najtańsze w tej klasie i w tym roczniku al z ten komfprt podróżowania i NIEZAWODNOŚĆ warto zapłacić! Przesiadłem się na Carinę z 1,5 rocznej skody fabii i wcale nie żałuję! Polecam ją wszystkim! To naprawdę dobry wóz! Dgyby ktoś miał jakieś pytania albo uwagi ot mój e-mail majkel22@wp.pl Odpiszę na każdy list. Moje auto będzie do sprzedania około lipca 2005. pozdrawiam wszystkich miłośników Carinki!!!!!
Nie mam zatrzeżeń! Jesyne co mi nawakiło to el. podnoszenie szyb ale to sobie sam naprawiłem i juz nic poza tym!
ZERO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V XLi 114KM 84kW [l/100km]