: spodziewałem się że będzie gorzej pod kątem rdzy, ale na szczęście to nie Mazda ;)
Duzy, pojemny, rodzinny, bezawaryjny samochód. Pewny kompan na długa trasę
Można jeździć w miarę oszczędnie do 2 tys. obrotów, zgodnie z podpowiedziami komputera. Lepsza dynamika wymaga kręcenia wyżej. Co kto lubi. To nie jest auto sportowe, tylko rodzinne wozidło
ogólnie OK, dość precyzyjna, choć czasem ciężko wrzucić jedynkę. Plus za 6 biegów
Komfort kosztem precyzji prowadzenia, ale tak ma chyba być. Do szybkiego pokonywania zakrętów mam inne auto
Poprzednia Toyota Corolla E12 w tym samym wieku zaczynała już rdzewieć na progach. Tutaj nic, jest postęp.
Jak na kombi jest OK. Duże lusterka na plus
Wszystko jest na swoim miejscu, ale od dawno jeżdżę Toyotami, więc mogę być nieobiektywny. Jedynie przycisk od elektrycznego ręcznego mógłby być na konsoli środkowej, zamiast na prawo od kierownicy i wejście AUX mniej ukryte w schowku
klimatyzacja chłodzi i grzeje. Nie mam uwag. Brak nawiewów dla pasażerów to w tej klasie jednak mały minus (w Alfie 147 z 20202 roku są)
Nie jestem wielkoludem, nie narzekam. Z tyłu nigdy nie jechałem, ale w aucie segmentu D chyba powinno być OK. Fotelik dla dziecka bez problemu się mieści (także ten tyłem do kierunku jazdy). Duzy plus za płaską podłogę z tyłu
Jest OK, choć powyżej 130 już zaczyna być trochę głośno. Mam wrażenie że Clio III 1,6 żony jest lepiej wyciszone przy mniejszych prędkościach, ale bez pomiaru to tylko subiektywne odczucie
standardowo wymiany eksploatacyjne (olej, filtry, klocki, wycieraczki). Brak kosztownych usterek sinika, elektryki, itp.
Toyota to jedno z droższych aut w tym roczniku i segmencie (nie premium), ale odwdzięcza się bezproblemową eksploatacją, więc chyba się opłaca.
zepsuł się silniczek wycieraczki tył, kupiłem używkę za 100zł na allegro i działa. Poza tym nic się nie zepsuło
brak poważnych usterek, od czasu zakupu w 2017, czyli przez 4 lata i ok 45 tys. przebiegu od tego czasu
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Valvematic 147KM 108kW