Silnik 1.8 to kompletna porażka. W kategorii mocy najsłabszy silnik jaki użytkowałem w samochodzie. Brakuje momentu obrotowego a kręcenie do 6 tys obrotów nic nie daje. Ze skrzyżowania 20 letnia corsa robiła ze mną co chciała. Po 50 tys km jakieś odgłosy jakby rozrząd był luźny ale serwis nie bardzo mógł ten odgłos zdefiniować. Słabiutki.
Po 70 tys km często nie mogłem wrzucić jedynki albo jej wyjąć. Wsteczny zacinał się od początku - serwis nic.
Po 80 tys km cztery amortyzatory wycieki, do naprawy pompa hamulcowa i stuki przy pokonywaniu poprzecznych przeszkód mocno odczuwalne na kierownicy - od początku użytkowania.
Po niecałym roku cały lakier (czarny) zmatowiał. Odmowa reklamacji w serwisie (pęd powietrza z drobinami kurzu w czasie jazdy to spowodowała a w centrali panu powiedzą że mył go pan na myjni mechanicznej) . Dziękuje. Poza tym plastiki (spinki na pokrywie silnika, wnętrze) to jednorazówki. Żenada.
Nie miałem kamery cofania ani czujników dlatego cztery gwiazdki (w tej cenie powinny być) ale było naprawdę w porządku.
Niby kombi ale bagażnik nie zachwyca. Na plus brak tunelu środkowego z tyłu. To fajne.
Grzało, chłodziło, po pięciu latach konieczna naprawa układu klimatyzacji (niby tylko jakiś oring ale szybki się zużył patrząc na przebieg)
Może w porządku ale w Superbie i Mondku lepiej.
No tu nie ma szaleństwa. Jak na segment D to u konkurencji znacznie ciszej. Tymbarskiej że silnik naprawdę trzeba kręcić żeby to ogóle jechało.
Spalanie w normie. Minus - każdy uszkodzony detal dostępny albo w serwisie albo niebotyczne ceny. Lewe lusterko do tego modelu praktycznie niedostępne. To wina częstych zmian, liftingów przez parę lat produkcji.
Po 90 tys km dwa razy polerowany lakier, padły hamulce, układ kimy, coś w skrzyni, dwa razy odpadła blaszka nas tłumików środkowym, zawieszenie i różne drobne perypetie które jednak psują ogół.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Valvematic 147KM 108kW