Ocena kierowcy - Toyota Avensis III Wagon Facelifting 2015
Przebieg:
290 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
Ogólnie Auto na plus, rozmiary trochę większy kompakt, pojemność bagażnika super, wygoda dla 4 osób też. Auto odkupione po rodzinie, zrobiłem nim ponad 30 tyś na liczniku już 290 000, fakt że zużycie autostradowe bo 90 % przebiegu tego auta tak wyglądało. Wyposarzenie pełne, asystent hamowania, pasa , wszelkie czujniki i to działa. No urwany na wulkanizacji czujnik ciśnienia, założony nowy, wymaga adaptacji i się świeci, przed zimą zrobię:}. Wykończenie przyzwoite, blacha też ok, co prawda robiłem trochę konserwacji z tyłu, ale, ruda bardziej na zawieszeniu i to powierzchowna.
Spalanie poezja trasa 5 litrów przy 120 , 130 5,6 L Ja mam nową mapę, nie chciałem podnosić mocy klasyk tylko wieczny dpf, bo w toyocie nawet na trasie to jakoś podobno słabo działał, nic się nie dzieje nie ma dotrysku ropy i rozrzedzania oleju, żadnych czeków, fakt te silniki biorą trochę oleju, kwestia nogi, około 0,3 na 1000 bywa że jakoś mniej . No ale znajomy ma d4d 126 km toyoty Verso też ponad 200 tyś i bierze z 0,5 L , to chyba standart w nowych silnikach. Zbiera się pieknie no diesel, bardzo delikatnie reaguje na gaz.
Płynna i 6 bieg coś fajnego 2200 obrotów i 130 km/h
Dobrze się prowadzi, zwinna jak mysz i trzyma się drogi, zawieszenie zestrojone dość twardo, ale nierówności wybiera super, po trasie spokojnie się wstaje i kości ok.
Blacha ok i stylistyka może się podobać mimo upływu wieku
Ok , aby nie zablisko swiateł, bo trzeba się wychylać , tu jeszcze są okna i coś widać, znaczy nie czołg jak w HR.
Tu tylko ten całe gniazdo USB i gniazdo zapalniczki umieszczone w schowku pod łokietnikiem, poza tym można to co prawda wyciągnąć i przerobić, no ale komu się chcę ?
Daje radę szybko robi to co potrzeba, super mrozi i do tego jeszcze grzeje :} .
ok na wyjazdy w sam raz, 4 super , a jechałem w 5 osób i trochę bagaży tak na 4 dni i dał radę, spalanie 5,5 L na 100, ponad 400 km z jednym krótkim postojem na siu..., chce się jechać, osoby z tyłu nie narzekały.
No mogło by być trochę lepiej, ale lepiej niż w VW
Ok jak narazie same pierdoły
Warta swej ceny
Ok jak na razie same pierdoły, znaczy czujnik parkowania, czujnik ciśnienia w oponach wina wulkanizatora, no i tyle, a no jeden przedni led częściowo strzałka dolna słabo świeciła, regeneracja 250 zł , co prawda nie jest jak nowa , ale jest dobrze.
Akcja Toyoty wymiana niedawno 270 000 kolektora ssącego i egr , chłodniczki , poza tym żadnych , oczywiście gratis , no Toyota Klasa co prawda auto miało 5 letnią gwarancje, ale to było już po 7 latach.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 143KM 105kW