: Pracuje jak benzyna od najniższych obrotów. Cieszę się, że silnik produkowany jest w Polsce i parę złotych zostało w naszym kraju. To też ważny aspekt zakupu.
Jeżeli będzie tak niezawodne, jak wynika z raportów ADAC i TUV to zakup tego auta powinien zadowolić moje potrzeby na najbliższe kilka lat. Ważne, że system multimedialny w tym nawigacja posiada język polski, czego nie spotkasz u wielu innych (w tym u niemieckich) producentów. To m.inn. świadectwo, że producent ma mnie w należytym poważaniu. To nie jest, jak sama klasa wskazuje, samochód sportowy. To auto dla ludzi ceniących spokój, komfort, ekonomiczną jazdę, wieloletnią bezproblemową eksploatację. Wtedy niewątpliwie koszt zakupu samochodu jest opłacalny. Natomiast wyżyć można się np. w Fokusie RS. Pewne jest, że Avensis oferuje za te same pieniądze znacznie lepszy i mniej awaryjny samochód niż np. VW.
Bardzo cichy silnik. Brak turbodziury. Równomierny przyrost mocy i momentu obrotowego. Można ruszać bardzo płynnie i bez szarpnięć jak w innych dieslach.
6 biegowa manualna zestopniowana w sposób pozwalający na pełne wykorzystanie momentu obrotowego silnika, ci przekłada się na brak potrzeby ciągłej zmiany biegów.
Idealne zestrojenie na polskie drogi. Umiarkowana sztywność przy wysokim komforcie resorowania.
Bardzo przyzwoicie we wszystkich kierunkach, plus za duże lusterka wsteczne, fotochromatyczne wewnątrz.
Wszystko na swoim miejscu w zasięgu rąk kierowcy. Po kilkuset kilometrach intuicyjnie można wszystko przełączać.
Bez zastrzeżeń. Cicho i wydajnie. Prosta obsługa.
Idealne wygospodarowanie przestrzeni wewnętrznej i bagażowej w stosunku do gabarytów zewnętrznych samochodu.
Chyba najciszej w dostępnej u nas klasie średniej.
Bez przesady z oszczędnością. To niemożliwe, aby samochód powyżej 1,5 tony spalał poniżej 5 l. Ale najważniejsze, że spalanie w mieście nie przekracza 7 l. przy normalnej jeździe.
OK
Wszystko zmontowane solidnie.