: bardzo elastyczny i wręcz śmieszne spalanie jak na takie gabaryty
2.0 D4D 126KM i 300Nm w zupełności wystarcza. Bardzo elastyczny. Świetnie ciągnie już z najniższych obrotów, więc nie trzeba specjalnie machać drążkiem biegów. Jak narazie zero problemów. Po mieście spala 7L ON. W 2007 roku silnik 2.0 D4D przeszedł modernizację: podniesiono w nim moc z 116KM na 126KM i zlikwidowano problem z dwumasowym kołem zamachowym z którym były spore problemy w modelach 2.0 D4D z poprzednich lat produkcji.
manualna sześciobiegowa: niestety lubi haczyć i to duży minus avensisa
w 2007 po liftingu utwardzono zawieszenie w Avensisie w porównaniu do modeli z lat poprzednich. Jak narazie po przejechaniu pierwszych 30tys.km. zero problemów.
mi osobiście przeszkadzają przednie słupki. dobra widoczność w wielkich lusterkach zewnętrznych.
bez niepotrzebnych ucudaczeń. prosto i przejrzyście.
mam klimę ręczną i nie mam zastrzeżeń
potężny bagażnik w sedanie dodatkowo ze zkładaną tylną kanapą. rewelacyjnie dla pasażerów tylnej kanapy: bardzo dużo miejsca na nogi. gorzej z przednimi fotelami: jak na limuzynę to zbyt małe fotele - jestem sporej postury, ważę 105kg i nie mieszczę się w przednich fotelach: zbyt wąskie w plecach i zbyt krótkie siedziska: uda nie mają wystarczającej podpory od dołu co męczy w czasie jazdy. dodatkowym minusem jest fakt że przednie fotele, pomimo maksymalnego opuszczenia siedzisk w dół, nadal są na tyle wysoko nad ziemią że wysoka osoba będzie przycierać głową o podsufitkę - tu się bardzo zawiodłem - zbyt wysoka pozycja za kierownicą :(
słychać pracę diesla w czasie jazdy, ale delikatnie. nie mam zastrzeżeń co do hałasu.
po mieście wychodzi mi 7L ON, czyli dokładnie tyle samo ile podaje producent w danych technicznych. w trasie nie sprawdzałem, ale dane techniczne podają że ten silnik poza miastem może zejść do 4,5 L ON. Rewelka jak na 126KM i 300Nm.
toyoty zawsze świetnie trzymały swoją wartośc na rynku wtórnym: niski spadek wartości
po przejechaniu pierwszych 30 tys.km. spaliła się przednia pozycja. nic więcej...
jak narazie nie było ANI JEDNEJ AWARII! ...ale to dopiero 30 tys.km. na liczniku...
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 126KM 93kW