Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Sedan

Silnik 1.8 VVT-i 129KM 95kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 5 lat
Toyota Avensis II Sedan 1.8 VVT-i 129KM 95kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : silnik doskonale współpracuje z gazem wbrew stereotypom - zrobione 100 000 km na lpg i luz zaworowy w normie, a jazda mega tania
wygodne i oszczędne (mam lpg)
mógłby być mocniejszy - potrzebuje obrotów, aby jechał. Wielu odradza gaz do toyot bo mechaniczna regulacja luzu, ale ja zrobiłem już na lpg 100 tys km i 2 razy luz sprawdzany i cały czas w normie nie wymaga regulacji, więc jak ok instalacja to jest dobrze i na gazie - u mnie sekwencja Agis.
brakuje 6 biegu
miękki, wygodny i odporny na dziury, ale nie tak stabilny na zakrętach jak np fordy. Ponton dla spokojnych kierowców idealny :)
ja mam przyciemniane tylne szyby więc u mnie słabo ale gdyby nie to to ok
wszystko łatwo się obsługuje, bez udziwnień
mogły by mniej parować szyby
sporo miejsca
przy prędkościach autostradowych mogłoby być ciszej
na gazie bajka - średnio 10l/100 gazu przy jeździe bez oszczędzania co przy obecnych cenach gazu daje 15zł/100km. Ewentualne naprawy ceny w normie
Strasznie drogie jako używane szczególnie wersje benzynowe 1,8 - może dlatego, że dobre
pierdoły się jakieś zdarzyły - pompka spryskiwacza, żarówki z tyłu padają często, skrzypiący pedał sprzęgła, parujące tylne lampy, silnik lubi olej jak się jeździ autostradą.
sprzęgło przy 160 000 km wymieniałem, może się pośpieszyłem, bo mechanik powiedział, że jeszcze źle nie wyglądało, ale miałem wrażenie, że zaczynało się ślizgać.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 VVT-i 129KM 95kW [l/100km]

9,2