Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Sedan

schodekrow, 8 lat temu
Silnik 1.8 VVT-i 129KM 95kW
Rok produkcji 2003
Toyota Avensis II Sedan 1.8 VVT-i 129KM 95kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Jestem bardzo zadowolony z prowadzenia tego samochodu, czułem się w nim pewnie. Jazdę po naszych dziurawych drogach zawieszenie znosiło wzorowo. Przez 3 lata jeżdżenia tym autkiem wymieniłem tylko poduszki pod łącznikami.
Auto kupiłem gdy miało 10 lat i 182k przebiegu. Przez 3 lata eksploatacji i przejechanie 50k nie przytrafiła mi się żadna awaria. Auto okazało się dość oszczędne w spalaniu, mimo dynamicznej jazdy oraz u mechanika, którego praktycznie nie odwiedzałem. Auto wygodne i przestronne nawet jak na moje 2m wzrostu.
Silnik jest nieco "mułowaty", poza tym jest jak najbardziej w porządku. Nie miałem z silnikiem żadnych problemów.
Poza biegiem wstecznym, który od czasu do czasu nie chciał wejść (podobno w wielu avensisach tak jest), nie mam zastrzeżeń.
Jako że mam 2 metry i fotel ustawiony maksymalnie do tyłu widoczność była jak najbardziej w porządku.
Wszystko pod ręką, rozmieszenie przycisków zarówno na kierownicy jak i na konsoli na 5.
Mimo wymiany filtrów, często tylne szyby nie chciały się odparować. Grzanie przedniej szybo w mroźne dni przyzwoite.
Jak pisałem wyżej mam 2 metry, mimo to miejsce zarówno na nogi jak i nad głową jest wystarczające. Gdy podróżowały 4 osoby o moich gabarytach robiło się ciaśniej ale to pojedyncze wypady.
Auto ma 13 lat i nie dziwi fakt że słychać było wile, zwłaszcza przy większych prędkościach.
Wymieniałem części tylko na oryginalne i ceny nie były małe. Na szczęście auto jest na tyle dobrze zrobione, że wizyty u mechanika były rzadkością
Auto w porównaniu do innych samochodów w tej klasie i rocznika wypadało drożej ale w mojej ocenie warte swojej ceny.
Irytujące są plastiki i nadkola które lubią odskakiwać. Częśto przepalały się standardowe żarówki w tylnych lampach. Problem zażegnałem wymieniając wszystkie na ledowe.
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 VVT-i 129KM 95kW [l/100km]