Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Kombi

DarkRaven, 13 dni temu
Silnik 2.2 D-4D 177KM 130kW
Rok produkcji 2007
Toyota Avensis II Kombi 2.2 D-4D 177KM 130kW 2005-2009 - Oceń swoje auto
Karoseria : Gnie się od samego patrzenia na nią.
Silnik po delikatnym "kopnięciu" programowym na 201KM. Auto aż samo na parkingu prosi żeby je wziąć na przejażdżkę. Wrażenia z jazdy ogromne. Niepozorne auto, a taki moment i przyspieszenie. Sam byłem w szoku. Z usterek-mam wersję D-cat, co jest bardzo odczuwalne przy naprawach. Niby to samo co D4D, a części około 40% droższe. Mimo wszystko za tę cenę poleciłbym każdemu co szuka niepozornego auta, a z konkretnym butem.
Przy ruszaniu wgniata w fotel, w końcu to auto ma ponad 400Nm. Silnik rewelacja, chodzi cichutko, rwie się do przodu jak młoda sarenka. Nie jeden się zdziwił na autostradzie lub na ruszaniu spod świateł. To auto bierze nie jedno BMW czy Audi.
Delikatnie irytuje ta krótka jedynka. Natomiast jeśli chodzi o całokształt skrzyni - biegi wchodzą delikatnie nawet małym paluszkiem, nie szarpie, ma moc. Duże zaskoczenie 6 bieg. Zbiera nawet przy 60km/h, więc nie trzeba "wajhować" na autostradzie gdy trzeba troszkę zwolnić.
Bierze zakręty jak niejedno sportowe auto, jechałem kiedyś Subaru Impreza i to podobnie trzyma się drogi, pewnie i nie ma obaw, że gdzieś nas wyrzuci z zakrętu.
Jak by było za dużo chwalenia tak trzeba mieć coś do czego przyczepić. Karoseria to jakaś kpina lub taki delikatny policzek dla nas od producenta. Karoseria się zadrapuje i gnie od samego patrzenia na nią. Raz sytuacja na parkingu kiedy to gościu uderzył we mnie drzwiami przy otwieraniu, bo blisko zaparkował. Wniota na pół drzwi.. Oj toyota toyota..
Strasznie grube słupy szyby przedniej, mam 181cm wzrostu, a nigdy nie widziałem i pewnie nie zobaczę dokąd sięga mi maska. Parkowanie przodem na czuja, a cofanie do tyłu tylko na lusterka, jak w busie, bo widok przed tylną szybę jak byś siedział w rosomaku. Praktycznie nic nie widać.
Zimą trochę schodzi żeby się nagrzało, ale to w końcu diesel. Natomiast latem chłodzi jak lodówka na kamczatce. Mam gdzieś zdjęcie w galerii jak włączyłem klimę latem to od środka miałem szron.
Z przodu miejsca jak na lotnisku. Żona siedziała z przodu + między nogami pies. Z tyłu 11 letnia córka swobodnie mogła opuścić nogi i dalej miejsca od groma. Duży plus za spuszczane ramię w tylnej kanapie z dwoma dodatkowymi miejscami na kubki i różne frykasy.
Przy jeździe ponad 130km/h na autostradzie i włączonym radiem można na spokojnie rozmawiać i to cichym tonem.
Przeważnie takie pierdoły się działy jak filtry, termostat. Reszta to elementy eksploatacji.
Jeśli szukasz naprawdę dobrego, zrywnego auta w dobrej cenie to ta toyota jest dla Ciebie. Nie bierz 2.0, bo przeskocznia między 2.0 a 2.2 jest jak przepaść klifu. Nie otrzymasz takiej frajdy z jazdy jak mając 2.2 i te fabryczne 177km, a co najlepsze auto lupi chip tuning i jak mi to gość powiedział na fabrycznych częściach można to ciągnąć nawet i do 250km bez dokładania czy wymieniania na "mocniejsze" części. Stanowczo polecam.
Nigdy nie zdarzyło mi się żeby toyota wracała na lawecie.
Tylko elementy eksploatacji, reszta to pierdoły. Toyota ma właśnie to do siebie, że choćbyś miał samą podłogę, kierownice i silnik to i tak dojedziesz do celu.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 D-4D 177KM 130kW [l/100km]

8,8