Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Kombi

Silnik 2.0 D-4D 126KM 93kW
Rok produkcji 2008
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Toyota Avensis II Kombi 2.0 D-4D 126KM 93kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Przed zakupem czytałem sporo opinii nt silnika 2.0 D-4D 126 KM. Opinie w większości były złe. Ja niestety nie mogę się z nimi zgodzić. Albo miałem tyle szczęścia, albo faktycznie ten silnik nie jest taki zły jak go opisują :)
Czytając opinie przed jej zakupem (pojazd sprowadzony zza granicy) spodziewałem się kilku awarii, które generują spore koszty ich usunięcia. Przez 6 lat użytkowania pojazdu i pokonania nim prawie 100 tyś kilometrów jestem w 100% przekonany, że podjąłem wtedy słuszną decyzję o zakupie Avensisa. Silnik diesla bardzo dobrze sprawował się podczas dojazdu do pracy (cykl mieszany), jak również na dłuższych trasach. Samochód starszego typu godny polecenia!
Jednostka napędowa wg mojej oceny i potrzeb wydaje się być odpowiednią dla gabarytów oraz wagi pojazdu (dość ergonomiczna i dynamiczna).
Sześciobiegowa skrzynia biegów pracuje bez zastrzeżeń. Jest dość elastyczna.
Układ jezdny jest bardzo komfortowy. Samochód prowadzi się miękko (jest to również minus podczas pokonywania zakrętów - Avensis lubi "uciekać" z drogi). Dobrze wybiera nierówności.
Pod względem korozji samochód zabezpieczony bardzo dobrze. Przez cały okres eksploatacji nie pojawiło się żadne ognisko korozji na karoserii pojazdu. Fabrycznie Toyota zabezpieczyła miejsca przy nadkolach oraz dole drzwi silikonowymi nakładkami w celu zapobiegania powstania odprysków lakieru.
Na szczególną uwagę zasługuje bardzo duża ilość miejsca z drugim rzędzie siedzeń! Cała trójka pasażerów siedzących na tylnej kanapie komfortowo może podróżować pojazdem nawet w dalekie trasy. Kierowca oraz pasażer z przodu również nie mogą narzekać na brak miejsca oraz komfortu. Siedzenia rozdzielone wspólnym podłokietnikiem.
Dbając o terminową wymianę oleju, filtrów oraz dokonywanie drobnych napraw pozwala na praktycznie bezawaryjną eksploatację pojazdu, czego osobiście mogłem doświadczyć.
Podczas 6-letniej eksploatacji pojazdu najczęściej mechanik zaglądał do gum stabilizatora, które zużywały się średnio co dwa lata.
Brak poważnych napraw w trakcie 6-letniej eksploatacji.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 126KM 93kW [l/100km]

6,6