Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Kombi

olsen, 19 lat temu
Silnik 2.0 D-4D 116KM 85kW
Rok produkcji 2004
Toyota Avensis II Kombi 2.0 D-4D 116KM 85kW 2002-2005 - Oceń swoje auto
Powinno byc 4,5 bo pewne rzeczy sa do poprawy ale ogolnie jestem zadowolny.
Jak dla mnie wystarcza - ale nie jezdze szybko. Wydaje sie ze obciazenie (5 osob, pelny bagaznik i 650 l box na dachu) nie robi na nim wrazenia. Z drugiej strony nie ma co liczyc na "ostra" jazde.
Komfort zarowno na autostradzie jak i na drogach polnych. Dobrze sie trzyma drogi - ale nie testowalem gdzie sa granice. ESP przywolywal mnie do porzadku delikatnie i tylko na sniegu.
Trzeba sie przyzwyczaic... i parkowac na wyczucie
Ogolnie dobrze a konsola srodkowa i tablica zegarow doskonale i czytelne. Kilka drobiazgow: - Komputer zle zaprojektowany i zle umieszczony. U dealera dowiedzialem sie ze jest to wnetrze projektowane pod nawigacje a komputer to tylko dla biednych. - niezbyt wygodnie zrobione sterowanie audio w kierownicy (wolalem rozwiazanie Renault) - brak schowka na okulary - nienajlepsze zaglowki - siedzenia (szczegolnie tyl) mogly by byc wygodniejsze (znowu por. z Laguna 1 i 2) - brak otwierania tylnej szyby (kombi)
Miejsca w srodku jest ... za duzo. Wolalbym wiekszy i bardziej regularny bagaznik (choc i tak jest spory w poronaniu do konkurencji).
Komputer wskazuje niskie zuzycie - ale czy dokladnie? Nie mam porownania do cen napraw i przegladow.
Samochod kupiony w Skandynawii. Nie planowalem kupowac Toyoty. Wybralem bo byl tanszy (!) od prawie calej konkurencji (VW, Fordow, Opli, Hond, Renault, Nissan - wyjatki Mazda 6, Peugeot 406, Citroen C5), dodatkowo bardziej pojemny od Laguny i Primery (2 wozki dzieciece i bagaz to moje minimum co do bagaznika). Dealerzy Mazdy nie mieli juz diesli na ten rok, 406 tez wyszly, a Citroena C5 sie balem. Ogolnie jest dobrze, przesiadajac sie do innych samochodow czuje sie o klase nizej. Nastepna tez moze byc Toyota (ale Previa :) )
Na razie nic
za maly przebieg