Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Kombi

Czendler, 18 lat temu
Silnik 2.0 VVT-i 147KM 108kW
Rok produkcji 2003
Toyota Avensis II Kombi 2.0 VVT-i 147KM 108kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Odrobine brakuje mocy przy pelnym zaladowaniu samochodu, choc przy 4 doroslych osobach i lekkim bagażu można śmiało wyprzedzać i pare samochodów na raz. Silnik dosć głośny w wyższych partiach obrotów, lecz ogólnie b.kulturalny. Jedyny minus to troche zbyt wysokie spalanie ( w moim mniemaniu).
Nie mam zastrzeżeń.
Idealny kompromis na polskie drogi. Nie za twardo i nie jak w amerykańskiej kanapie. Mówią że tym samochodem nie da się "poszaleć" ale wg mnie to samochód nie tylko do statecznego przemieszczania się, spokojnie można lekko poszarżować. Kiedy kierowca pozwoli sobie na zbyt dużo, może liczyć na pomoc VSC.
To jest kombi, a co za tym idzie kawał samochodu. Ja sobie daje z nim spokojnie radę, kwestia przyzwyczajenie się do jego wielkośći. Choć ojciec wczoraj przyładował tyłem w słupek, którego podobno nie było widać : )
Wskaźniki przejżyste, deska upstrzona przyciskami ale wszystko jest do ogarnięcia w mgnieniu oka. Sterowanie radiem w kierownicy pomaga podczas szybkiej jazdy. W 5 dorosłych osób w środku jest ciasno i nie jest to zbyt dobry pomyśł na jazdę w daleką trasę. 4 osoby mają full komfort, mnóstwo miejsca z tyłu jak i z przodu no i przepastny bagażnik. Niektóym kierowcom może przeszkadzać wysoki podłokietnik. U mnie w rodzinie też tak było na początku, jedak teraz trzeba się do tego przyzwyczaić i tyle.
Dwustrefowa kliatyzacja działa natychmiast. W deszczowe dni jest problem z parowaniem przedniej szyby ( przy wyłączonej klimie oczywiście) ale podobno ten typ tak ma.
W ergonomii juz o tym pisałem. Dla 4 dorosłych osób z bagażem jest perfekt. Dla 5ciu jest za ciasno ale w tej klasie nie ma samochodu który zapewiałby super komfort podróżowania dla 5 pasażerów.
Do 160-170km/h można swobodnie prowadzić rozmowy w środku.
Nie jest dobrze. Przy ostrzejszej jeździe w mieście może być nawet 14l. W miare dynamiczna jazda po Warszawie 12.5 choć teraz nauczyliśmy się jeździć tak żeby było i dynamicznie i ekonomicznie i po mieście osiągamy ok.11.5. W trasie przy 110-120 km spalanie 7.9, przy ciągłej prędkości 160-170 ok 9.6l
Ani droższa ani tańsza od konkurencji. Nasza kosztowałą 120k pln ale jest w wersji maxymalnej. Myślę że to uczciwa cena ze ten samochod, biorąc pod uwagę to co oferuje.
Tylko przeglądy i tankowanie benzyny. Oby tak dalej.
Jak wyżej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 VVT-i 147KM 108kW [l/100km]