Ocena kierowcy - Toyota Avensis II Kombi

Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Avensis II Kombi 1.8 VVT-i 129KM 95kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Bezawaryjny
Karoseria : Pojawia się rdza
Planując zakup samochodu nie brałem pod uwagę Toyoty Avensis. Trafił się jednak dość pewny egzemplarz, więc zdecydowałem się na zakup. Po ponad roku użytkowania ogólnie jestem bardzo zadowolony z samochodu. Najważniejszą jego cechą jest bezawaryjność. Tu nic niespodziewanego mi się nie przytrafiło, no może poza regulatorem napięcia, akumulatorem i cewką. Pozostałe usterki tak, jak wszędzie. Słyszałem o problemach z pobieraniem oleju przez te silniki, jednak w moim egzemplarzu tego nie zauważyłem. Poziom bez zmian. Za całokształt Toyocie należy się naprawdę bardzo wysoka ocena. Samochód jest wygodny, duży, z silnikiem 1.8 dość żwawy. Nie ma problemów z wyprzedzaniem. Widać, że to na tamten czas była naprawdę wysoka klasa samochodów. Dzisiaj kilku bajerków brakuje, ale naprawdę nie ma na co narzekać. Minusem jest na pewno karoseria. Jak to w Toyotach z tych roczników - korozja pojawia się tu i ówdzie, chociaż jeszcze bez tragedii.
Zero problemów z silnikiem. Poziom oleju stały, bez żadnych zmian. Pomimo prawie 300kkm na liczniku silnik pracuje w porządku. Moc, jak dla tego autka jest wystarczająca. Oczywiście kto co lubi, ale dla moich potrzeb jest ok. Na plus zmienne fazy rozrządu i elastyczność silnika.
Praca skrzyni biegów bez zarzutów.
Ogólnie jest dobrze, chociaż brakuje mi sztywniejszej kierownicy podczas szybszej jazdy (wspomaganie działa z taką samą "siłą"). Ten typ tak ma i trzeba się przyzwyczaić.
Wszystko jest na swoim miejscu i pod ręką.
Klima dwustrefowa działa ok. Latem chłodzi, zimą nagrzewa się dość szybko.
Tu jeden z większych plusów Avensis. Miejsca jest naprawdę dużo, i dla kierowcy i dla pasażerów. Nikt nie narzekał, żeby miał ciasno.
Jak na benzynkę przystało. Wyciszenie na dobrym poziomie.
Jeśli chodzi o koszty utrzymania, to trzeba je rozdzielić na dwie części. Spalanie niestety nie jest na najniższym poziomie. W mieście trudno zejść poniżej 9,5-10l. Na trasie jest lepiej, jednak wybierając Avensis z silnikiem benzynowym trzeba się liczyć z większymi wydatkami na stacji, co jednak na pewno rekompensuje bezawaryjność tego modelu. Przez prawie dwa lata nie zostawiłem zbyt dużo pieniędzy u mechanika.
Avensis trzyma swoją cenę, jednak biorąc pod uwagę bezawaryjność i jakość tego auta, to jest to całkiem zrozumiałe.
Drobne usterki jak wszędzie. Na pewno nie można powiedzieć, że występują bardzo często. Jak to w każdym aucie. Avensis na pewno nie jest częstym gościem warsztatu.
Nie zanotowałem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 VVT-i 129KM 95kW [l/100km]