Całościowo samochód oceniam pozytywnie, jest wygodny i niezawodny, zawsze się nim dojedzie do celu a chyba o to właśnie chodzi. Ma swoje niedoskonałości np. przy prędkościach powyżej 130 km/h jest niepewny w prowadzeniu, jest także bardzo wrażliwy na boczne podmuchy wiatru przy prędkościach powyżej 120 km/h. Jak na japońskie auto jest całkiem odporne na korozję, obecnie moja avensis ma 21 lat i rdza jest tylko na podwoziu i to na częściach wymiennych typu wahacze.
Silnik 2.0 ma wtrysk bezpośredni więc przy jeździe na krótkich dystansach i niskich obrotach powoduje że szybko zbiera się nagar na zaworach co wiąże się z falowaniem obrotów na jałowym, jednak u mnie nie jest to bardzo zauważalne już coś zaczyna się dziać, bo średnio dwa razy w roku zapala się check, zazwyczaj sam gaśnie po kilku dniach. Po za tym niezawodny.
Brakuje 6 biegu, jedynka zbyt krótka, wsteczny chyba jak w każdym Japończyku nie wchodzi zbyt płynnie.
To chyba najsłabszy punkt tego auta. Nie jest ani komfortowe ani pewne w prowadzeniu.
Po 21 latach brak oznak korozji, lekki nalot na podwoziu.
Całkiem nieźle, we wszystkich kierunkach widoczność bardzo dobra
Miejsca nie brakuje w żadnym miejscu.
Jak na japońskie auto nie jest źle, do 120 km/h można spokojnie rozmawiać
W mieście golnąć sobie lubi, mi pali w mieście 12 litrów, za to na trasie przy średniej prędkości 110km/h pali 7 litrów
Wszystko psuje brak pewności w prowadzeniu przy większych prędkościach, reszta jest na dobrym poziomie.
Po 21 latach wszystko działa
Zero stresu, zawsze się dojedzie do celu.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 VVT-i 147KM 108kW