Ocena kierowcy - Toyota Avensis I Sedan

krystian, 17 lat temu
Silnik 2.0 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Toyota Avensis I Sedan 2.0 TD 90KM 66kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Auto naprawde tyle spala i wcale nie jestem starszym zawalidrogą. Za miastem 120-140km/h, po mieście dosc dynamicznie. Aż się dziwię - podobno silniki po liftingu (126 zamiast 116 koni) są oszczędniejsze ale sie nie spodziewalem ze az tak... :)
Jakbym dzisiaj kupowal znowu nowy samochod to znowu bylaby to Avensis.
Miałem wcześniej lagunę z dieslem 120km - ten jest zdecydowanie mocniejszy i przede wszystkim nie protestuje, kiedy się go ciągnie wysoko do góry - nie traci tchu. Odrobinę po odpaleniu głośniejszy niż francuskie, ale potem jest cisza absolutna :) Pali za to sporo mniej - w zasadzie to najbardziej oszczędny mój samochód, a miałem juz 4 diesle.
Wszystko ok - biegi mają optymalną długość.
Dobrze, chociaż promień skrętu jest jak w ciężarówce - ciężko jest wjechać w wąski pas kiedy nie ma jak wziąć zamachu.
Wysoko się siedzi, lusterka są ogroomne.
Mimo że mam wersję luna a więc bez klimatronika jest bardzo ok. Trochę irytuje dźwięk niezapiętych pasów - kiedy chce przestawić samochod w inne miejsce nie musze ich przeciez zapinac, a sie nie da przez ten dźwięk.
Nie mam zastrzeżeń - narazie nie jest jakos ekstremalnie gorąco i nie było zimno więc nie wiem jak będzie w takich warunkach.
Miejsca wszyscy mają dużo. Bagażnik ogromny (520l).
Cicho no i ten sprzęt audio... cudo. Nie dość że odtwarza MP3 to jeszcze swietnie brzmi (9 głośników). No i to wszystko jest w standardzie - żadnej dopłaty.
Konkurenci kosztuja wiecej i zazwyczaj nie maja tylu rzeczy w standardzie (doskonale audio z mp3 i sterowaniem w kierownicy, 9 poduszek, esp, asr.....)
Nowy samochód - nic nie nawala ;)
j.w.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 TD 90KM 66kW [l/100km]