Ocena kierowcy - Toyota Avensis I Sedan

calimist66@gmail.com, 17 lat temu
Silnik 2.0 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 2001
Toyota Avensis I Sedan 2.0 TD 90KM 66kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Słaby punkt to napewno zawieszenie. Jest za miekkie jak na polskie drogi. Mialem wcześniej Carine E 2.0 i nissana Primere 2.0. Widocznie japońce stwierdzili że ten model ma być wygodniejszy, chociaż mieli racje bo dopasowali go do silnika który strasznie zamula. Niby ma 110 koni a zachowuje sie na 75.
slabo sie zbiera na wolnych obrotach, o wiele mniej przyjemny silnik niz np. 1,9 tdi VW
Nie mozna nazekac, troche sztywne sprzęgło
Nadaje sie dla osob starszych, bardzo dluga droga chamowania, auto jest wygodne i plynie po dziurach. Duży skok przodu w dół podczas chamowania, na zakretach czesto czuje że jade na krawedzi przyczepności mimo że jade tą sama predkościa co inne samochody. Fakt faktem mam jeszcze oryginalne zawieszenie lecz od początku bylo bez rewelacji. NIE POLECAM osobom pragnącym dynamicznej jazdy.
Bez zastrzezeń, fotel kierowcy jest w pełni regulowany, lusterka są częściowo panoramiczne.
Bez zastrzeżeń
Automatyczna klima daje rade, po 200000 pierwszy raz nabijałem klime i działa bez zastrzezeń.
Dużo miejsca na nogi z tyłu w porównaniu z autami tej klasy.
do 120km/h jest ok, potem słychać że silnik sie męczy.
Jeżdze dynamicznie miasto 10L trasa 8L - kiedyś jechalem do 90km/h w trasie i spaliła 3,8L Przeglądy troche kosztuja ale nie jest źle, do tej pory nie bylo żadnych napraw
Jestem pierwszym włascicielem tego autka i uważam że odkąd toyotki są robione w Anglii to juz nie to samo autko.
Słabe tarcze hamulcowe, musiałem je wymienić bo sie pokrzywiły. Schowek na okulary odpadł przy mozniejszym pociagnieciu, ale to auto dla japończyków :)
Raz jechałem 60km/h i odpadło koło. (żart) Nigdy nic sie nie stało co by nie umożliwiło jazde.
Toyota Avensis I Sedan