Nie widzę sensu wymiany auta na inne przez ładnych parę lat- auto bardzo ekonomiczne, dobrze wyposażone, bardzo pojemne , mało awaryjne a jednocześnie ze względu na wartość i wiek nie atrakcyjne dla złodziei
silnik bardzo elastyczny przy 40km/h można spokojnie wrzucić 5 bieg
ogólnie nie mam zastrzeżeń ale w mojejsą od momentu zakupu łożyska do wymiany w skrzyni , generalnie zalecono mi ze względu na ekonomię wymianę całej skrzyni ceny skrzyni ok 400 zł ;)
Bardzo mi pasuje zawieszenie dość komfortowe a jednocześnie dobrze trzyma na zakrętach i nie hałasuje zbytnio na dziurach
dość dobra widoczność do przodu ciut gorzej z tyłu
przyciski pod ręka, bez zbędnych bajerów
wszytko działa jak należy
bardzo pojemne auto z przodu jak i z tyłu , bagażnik tez bardzo okazały
wyciszenie dobre ale wiadomo auto 11 letnie więc uszczelki w drzwiach ciut świszczą poza tym efekt psuja zużyte łożyska w skrzyni biegów
miałem kilka aut różnych aut małych i dużych i avensis z tym silnikiem i sekwencją bije na głowe wszystkie w trasie spalanie gazu 8-8,5 przy całkiem dynamicznej jeździe , przy spokojnej można zejśc poniżej 8 podejrzewam że benzyn ki by wyszło ok 6 a auto duże i ciężkie, w mieście podobnie jak w gazie + w zależności od długości tras ok 2 l benzyny. ( robię w mieście krótkie trasy i wszystkie moje poprzednie auta paliły dużo więcej)
za tą cenę nic lepszego się nie kupi , nie widzę sensu porównywania do aut Typu Passat który jest bardziej awaryjny , dużo więcej zużywający paliwa, itd itp. a do tego Passek więcej kosztuje ,
auto ma 11 lat i to widać ale nie widzę el. które trzeba by naprawić no może poza dośc licznymi drobnymi odpryskami lakieru ale t do zrobienie pendzelkiem i farbą za 20 zł ;P
w aucie do zrobienia w perspektywie skrzynia (ok 800zł) i stacyjka (kostka do naprawy ok 50zł) kupiłem w takim stanie od tego czasu nic się nie dzieje ;)