: Bardzo małe spalanie mimo dużego samochodu
Przeniesienie napędu
: skrzynia biegów
: po 15 latach pojawia się korozja
Duże przestronne, wygodne auto, wystarczająca dynamika mimo dużych gabarytów.
Z silnika jestem bardzo zadowolony. Zapewnia przyzwoite osiągi przy bardzo niskim spalaniu. Jeśli ktoś jeździ głównie samemu silnik 1.6 vvt-i powinien starczyć. W trasie z 3 pasażerami aż prosi się o parę koni więcej. Awarię - rozszczelniający się układ dolotowy (około 300 zł) i trzeba zwracać uwagę na regulację luzów zaworowych szczególnie w autach z LPG
Skrzynia rozpadła się po przejechaniu 270kkm. Zamontowana używana 6-biegowa z Toyoty Celicy.
Bardzo przyjemne prowadzenie przy jednoczesnym komforcie. Dość trwałe - pierwsze ingerencję po 275kkm
Toyota kupiona w bardzo dobrym stanie od 1 właściciela. Klocki starczają na około 50kkm, przy 270 kkm do wymiany były tuleje w tylnym zawieszeniu i stabilizator. Dodatkowo był problem z rozwarstwiającym się kolektorem dolotowym (naprawa 300 zł) i padła skrzynia biegów - możliwe że powodem była moja nadgorliwość z wymianą wszystkich płynów w tym oleju skrzyni biegów albo po prostu jej czas nadszedł. Skrzynia z montażem 5 biegowa to wydatek około 1000 zł, ja zdecydowałem się na wstawienie skrzyni + półosi z Celicy 6 biegowej (1800zł). Miałem nadzieję na trochę rzadsze wizyty u mechanika ale tragedii dalej nie ma. Spalaniem jestem zachwycony. Jeżdżąc spokojnie w trasie do 90 km można zejść do 5 litrów. Trasa Toruń - Bieszczady - Toruń, razem około 1200 km, 2 osoby + dużo bagażu spalanie 5,4 l. Z moich badań wynika, że zasady eco jazdy niezbyt się z tym silnikiem sprawdzają. Zastosowanie zmiennej długości układu dolotowego itp. spowodowały, że silnik ma większą sprawność na niższych obrotach więc energiczne przyspieszanie trochę traci sens.
Drobne usterki w zasadzie nie występują.
Padła skrzynia biegów po 270kkm,