Jetem zadowolony z auta - duże, rodzinne, jak do tej pory niezawodne. Drobnostki nie unieruchamiają auta a są łatwe do osunięcia niewielkim kosztem.
Spalanie na przyzwoitym poziomie. Polecam wszystkim którzy nie wiele podróżują lub nie liczą się z kosztami ceny benzyny ;) Obsługa serwisowa benzynowego silnika jest niedroga a jazda sprawia dożo radości. Warto kupić auto z historia z polskiego salonu - dobrze utrzymane będzie dłuugo służyło. Polecam strony z forum avensis.
Silnik 1.6 - najmniejsza pojemność z dostępnych w tym modelu jednak radzi sobie dobrze(a auto mało nie waży). Dobre przyspieszenie, bardzo cicha praca < 100km/h. Dopiero przy komplecie (5osób dorosłych) czuć różnicę...
Nie jest idealnie ale narzekać nie mogę - trochę mało płynnie ale biegi wbijają się prawidłowo. Podobno wymiana płynu w skrzyni biegów wpływa korzystnie.
Auto \"płynie\" po drodze w dobrym słowa tego znaczeniu. Szkoda że drogi w Polsce są jakie są - zawieszenie jest wrażliwe i nie lubi dziur. Trzeba się nastawić na wymianę końcówek drążków stabilizatora itp. Na szczęście zamienników jest wiele i nie są drogie ;)
Sedan + czujniki parkowania = doskonałe połączenie.
Nic dodać nic ująć ;)
Poprawnie! Wszystko w zasięgu ręki bardzo czytelne. Inną sprawa jest, że nie ma tego za wiele :)
Trochę spartańskie wykonanie nie zachwyca pięknem ale tez nie sprawia kłopotów z obsługa podstawowych funkcji jak włączanie świateł awaryjnych, regulacja nawiewu czy ogrzewania szyby. Poprawiał bym tylko podświetlenie tych przycisków: w dzień ciężko dojrzeć czy klimatyzacja jest załączona, a nocą niemożliwym jest regulowanie lusterek bez dużej koncentracji na przycisku, który nie jest w żaden sposób podświetlony...ale to już chyba nie jest sprawa ergonomii
Trzeba się przyzwyczaić, że przez środkowy nawiew w pulpicie leci zawsze zimne powietrze (z zewnątrz) Reszta nie zaskakuje - wręcz bardzo pozytywnie.
Szyby dość szybko odparowują - wystarczy włączona klimatyzacja (u mnie akurat manualna)
Na marginesie: kłopotliwym może być wymiana filtrów kabinowych bo są bardzo nieprzystępnie umieszczone.
Mam 1.9m i jestem zadowolony z przestrzeni. Siedziałem w kilku autach przed zakupem \"avki\" i przyznam że zdecydowałem się na te auto między innymi dlatego, że mogę swobodnie odsunąć fotel do końca, wyregulować siedzenie łącznie z odcinkiem lędźwiowym a na tylnym siedzeniu mieści się na luzie fotelik z dzieckiem :) Na tylnym siedzeniu 3 dorosłe chłopy siedzą bez wielkiego ścisku.
Cicha..naprawdę cicho jeździ. Wyciszona jest bardzo dobrze. Dopiero przekraczając 100km/h zaczyna dochodzić hałas konkurujący z cicho włączonym radiem
Nie najgorzej:
7.5 w trasie
9 w mieście
8.5 mieszane
Wyniki zmieniają się zależnie od wielu czynników (warto pamiętać o filtrach i świecach oraz oponach a można to korzystnie zmienić)
Oczywiście każdy szuka auta wysokiej jakości wykonania i niskiej ceny. Warto pomyśleć o toyocie-nie są tak drogie jak volkswageny a potrafią być naprawdę dobrze wykonane. Do tanich tez nie należą ale nie są na celowniku złodziei aut. Proponuję każdemu wyszukać model który wpada w oko i tak długo oglądać oferty aż znajdzie zadbany egzemplarz. U mnie trafiło na aVensis :)
W trasie nigdy nie zawiodła, rankiem zawsze odpaliłem (wystarczy dobry akumulator a przy -20 załapał za pierwszym razem). Profilaktycznie wymieniłem chłodniczkę oleju bo już się \"pociła\" (koszt 100zł-2h roboty), podobnie uszczelka pod klawiaturką (koszt 18zł-30min roboty) oraz łączniki stabilizatorów(koszt 110zł-2h roboty). Oleje i filtry to standard :)
Brak. Odpukać :)