Ocena kierowcy - Toyota Avensis I Sedan

tadzikb59@o2.pl, 15 lat temu
Silnik 1.6 110KM 81kW
Rok produkcji 2000
Toyota Avensis I Sedan 1.6 110KM 81kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Silnik : Oszczędny silnik jak na ta ciężki samochód. Muszę powiedzieć że auto którym jeżżę jest od pierwszego właściciela, znajomego który kupił nowe w salonie w Polsce. Ja jestem drugim właścicielem. Smochó ma nie kręcony licznik i podany przebieg jest oryginalny. Auto ma bardzo dobra blachę i zabezpieczenie antykorozyjne. Po 10 latach nie ma sladów korozji ani odprysków na nadwoziu. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z Avensiski.
Jak dla mnie to super auto. Mało pali i jest niezawodne. Dzieki regularnemu serwisowaniu unikam niespodzianek.
Silnik pracuje bez najmniejszego zarzutu jednak jest trochę za słaby do tak ciężkiego auta -1300kg. Przy spokojnej jeździe bardzo oszczędny.
No problem wszysko OK
Układ zawieszenia jest zbyt miekki. Podczas skrętów auto się kołysze i zarzuca tyłem przy skrecie ciasnym i większej szybkości. Dobrze tłumi drgania i nierówności drogi.
Do przodu super. Tył gorzej ale da sie wytrzymać przecież 99% jazdy jest do przodu.
Wszystko na miejscu tam gdzie być powinno.
Często paruje przednia szyba i trzeba stosować dmuchawę. Ogrzewanie jest OK bardzo dobre.
Duży wygodny samochód tak dla kierowców jak i pasażerów. Kolega porównywał go z Audi a-4 którym jeździł i stwierdził że niemiec jast bardzo ciasny w porównaniu z Avensiką.
Dobrze do szybkości 120km/h potem hałasuje ale inne chyba też tak mają.
Jeżdżę tym samochodem codziennie do pracy w mieście i na trasie ( auto odpoczywa tylko w niedzielę) i zużycie paliwa ma bardzo skromne. Na 100km przejechanych w miescie spala najmniej w lecie 7,85 l/100km natomiast w zimie około 9 l/100 (dochodzi ssanie). W trasie w lecie przy szybkosci przejazdu 100 - 120 spala około 6 - 6,2 l/100km. Myslę że to bardzo dobry winik.
Jest normalna.
Nie miałem problemów poza palącymi sie czasem żarówkami ale przecież wszędzie się muszą spalić prędzej czy później.
NO PROBLEM. Wszystko jest OK Usterek jak na razie nie miałem. Samochód regularnie serwisuje i wymieniam to co trzeba - oleje, filtry, klocki itp.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 110KM 81kW [l/100km]

7,4