Witam! Przejechałem moim Avensisem już ponad 120000 km w ciągu niecałych 5 lat i mogę się o nim wypowiadać w (prawie) samych superlatywach. Co prawda zdecydowana większość tego przebiegu była po niemieckich drogach (95%) tak więc proszę brać na to poprawkę. Kupiłem auto używane z przebiegiem ok. 100000 km i zaraz po zakupie niezbędna była wymiana koła dwumasowego (trochę drogo...) ale później eksploatacja bez większych problemów. Wymieniana przednia szyba (uderzenie kamienia), i lewy tylny amortyzator - reszta planowo zgodnie z ASO. Dość powiedzieć, że po przeglądzie w ASO Toyoty przy 210000 km powiedziano mi, że samochód jest w doskonałym stanie mechanicznym. Ani wtryski, ani turbo, ani koło dwumasowe, nie wspominając o zawieszeniu, nie są nadmiernie zużyte. Silnik - zero problemów, bardzo elastyczny i oszczędny, chociaż demonem prędkości bym go nie nazwał. Samochód NIGDY nie zawiódł mnie w trasie, a przejechałem kilkanaście razy trasy rzędu 1000 km (Polska - Niemcy). Auto ewidentnie odwdzięcza się przy dbaniu (serwisy głównie w ASO, czasami olej poza ASO), także zużycie paliwa jest bardzo niskie (długa trasa 115 km/h - poniżej 5 L, miasto ok. 6.5 L, max 7 L w zimie). Minimalne ślady korozji na nadwoziu (tylko okolice śrub, nie karoseria). Przestrzeń w środku - super - nieraz były wożone meble, lodówka itp. Dla rodziny 2+2 idealnie.
Generalnie polecam!
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 110KM 81kW