Ocena kierowcy - Toyota Avensis I Kombi

Silnik 1.6 110KM 81kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 1 rok
Toyota Avensis I Kombi 1.6 110KM 81kW 1997-2002 - Oceń swoje auto
Inne : Komfort,niezawodność,przyjemna obsługa przyrządów,wyciszenie.
To samochód,który nie rzuca na kolana swoim wyglądem,wyposażeniem czy osiągami.Wraz z pokonanymi kilometrami okazuję się jednak pojazdem tak komfortowym,przyjemnym w prowadzeniu i obsłudze a przy tym tak niezawodnym,że zdobywa nasze wielkie uznanie i zaufanie.
Silnik chodzi równiutko i cicho.Nie jest demonem przyśpieszeń ale w zupełności wystarcza nawet do dosyć dynamicznej jazdy.Średnie spalanie w zimie z bagażnikiem na dachu 7,5-8,0 l.Na piątce można jechać i 60 i 200 km/h.
Biegi wchodzą precyzyjnie bez żadnych zgrzytów.Jeden z nielicznych samochodów jakie miałem gdzie tak cicho wchodzi wsteczny.
Bardzo udany kompromis.Zawieszenie wystarczająco twarde żeby samochód dawał duże poczucie bezpieczeństwa i na tyle miękkie żeby jazda była komfortowa a przy tym nie wydaje żadnych nieprzyjemnych dźwięków.
Do przodu i na boki bez zastrzeżeń.Do tyłu trochę gorzej jak to w kombi ale nie ma to znaczenia.W terenówce panorama była pełniejsza bo widziałem dachy samochodów i to co przed nimi ale widoczność do tyłu szczególnie jak znajdował się tam jakiś maluch była prawie zerowa.
Typowy japończyk z dobrych czasów.Bez zbędnych wodotrysków i dziesiątek przycisków.To co potrzeba i tam gdzie być powinno.Czytelne i proste w obsłudze i najważniejsze,działa perfekt.
Automatyczna klima sprawdza się świetnie.Jest bardzo wydajna i dobrze reaguje na zmiany temperatury.Ogrzewanie super.Na tegoroczną zimę wystarczało ustawienie na połowę max wartości.
To bardzo wygodny samochód.Nie jest to oczywiście van ale przestrzeni nie brakuje dla nikogo.Śmiem nawet twierdzić,że tylna kanapa jest wygodniejsza niż tylne osobne fotele w kilku vanach,którymi jeździłem a też mogą wygodnie tam podróżować trzy dorosłe osoby co wcale nie jest regułą w tej klasie pojazdów nawet nowszych konstrucji.Bagażnik do rolety pomieści chyba wszystkie wakacyjne bagaże a jeśli wykorzystać pełną przestrzeń po dach można przewieżć naprawdę dużo!
Większość modeli Toyoty chwalona była za dobre wyciszenie.Sam miałem \"japońską\" corollę i była cichuteńka.Avensis również jest bardzo cichy zarówno jeśli chodzi o dźwięk silnika jak i opory powietrza czy zawieszenie.Wnętrze jest bardzo dopracowane.Ze strony tapicerki i tablicy przyrządów nic nie stuka,nie warczy.Cisza.Myślę,że to jego bardzo mocny punkt chociaż nie wszyscy muszą lubić ciszę.
Średnie spalanie(trasa50/miasto50) w granicach 7-8 litrów uważam za więcej niż zadowalające.Niewiele mniej paliła corolla.Dostępność części duża ale rzadko trzeba je kupować.Ceny poza ASO nie straszą.
Każda złotówka wydana na ten samochód jest tego warta.Zadbany,serwisowany (wcale niekoniecznie w ASO) samochód wart jest tego,żeby za niego nawet przepłacić bo późniejsza eksploatacja nam to wynagrodzi z nawiązką.
Mimo,że to nie produkt Made in Japan zawsze w statystykach usterkowości blisko szczytu.Ogrywa w tej konkurencji nowsze modele Avensisa i to mocno.Nic.Przepraszam,jedna żarówka H7.
Nic.Era takich samochodów chyba bezpowrotnie minęła:-(

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 110KM 81kW [l/100km]

7,1