: Przestrzeń i miejsca dla pasażerów - to jedno z ostatnich prawdziwie 7-mio osobowych minivanów. Nowe to już tylko 5+2. Szkoda że nie ma następcy.
Układ hamulcowy
: Zapiekające się zaciski.
Z auta jestem zadowolony. Zmieniłem z kombi na minivana bo przy podobynch wymiarach nie potrzebuję już boxa na dachu przy urlopowych wyjazdach a i podczas budowy domu spisał sie jako auto dostawcze. Naprawde przestronny i 7-mio osobowy samochód.
Silnik bardzo dobry, cichy niewiele pali jak na tę masę i wymiary. Gdyby nie skrzynia biegów byłby ideał :)
Ogólnie bardzo dobrze ale na długich (1000-2000km) trasach badzo brakuję 6-go biegu. Nie chodzi o prędkość maksymalną (w końcu to tylko 116KM) ale o wyciszenie. Powyżej 120km/h zaczyna hałasować silnik i komfort jazdy spada.
Po moim poprzednim aucie (AUDI A6 Avant S-line) powiedziłąbym że komfortowy, ale mimo wszystko pewny. Nie chałasuje na wybojach ale trzeba pamiętać że to jednak miniwan i środek ciężkości jest wysoko.
To minivan więc siedzę wyżej i widzę dalej :) Przy parkowaniu badzo pomaga fakt iż kupiłem bardzo bogato wyposażony model - mam czujniki parkowania i kamerę cofania (szczególnie przydaje się przy podłączaniu przyczepy)
Tu wszystko ok. W tym przypadku prostota bardzo pomaga. Jedyna cecha która w zależności od sytuacji jest wadą lub zaletą - Wysoki próg załadunkowy - przy codziennych zakupach super bo po otwarciu klapy nic nie wypadnie ale w przypadku transportu np. lodówki trzeba ją przez ten próg przełożyć.
Tu niestety nie za dobrze - wiadomo diesel więc ogrzewanie zimą przy krótkich trasach to problem. To samo chłodzenie latem. Bardzo pomogło oklejenie tylnych szyb. Czasami to i sama wentylacja bez klimy daje radę a auto na postoju już tak szybko się nie nagrzewa.
Co tu dużo pisać - prawdziwe 7-mio osobowe auto a nie 5+2 jak w nowych minivanach. Wielokrotnie sprawdzone na długich trasach. Przy komplecie pasażerów mały bagażnik ale sytuację trochę ratuje dodatkowy bagażnik pod podłogą. Za to przy pięciu osobach w aucie można szaleć:) Fotele z trzeciego rzędu zostawiam w domu i wtedy zaczyna się luksus:) Każdy fotel indywidualnie regulowany i nikt się nie zastanawia czy zmieści się jescze jedna torba - bo się zmieści:) Po wyjęciu 5-ciu foteli świetne auto dostawcze choć wtedy przeszkadza wysoki próg załadunkowy (na codzień zaleta - po otwarciu bagażnika zakupy nie wylecą). Dodatkowy bagaznik pod podłogą z tyłu pozwala zachować porządek.
Ogólnie auto jest dobrze wyciszone jak na mały autobusik ale przy prędkościach autostradowych 120-140km/h zdecydowanie odczuwam brak 6-tego biegu - wtesy w aucie robi sie za głośno. W normalnym uzytkowaniu to nie problem ale na wakacje (trasy 1500-2200km) jest to juz uciążliwe.
Toyota = bezawaryjna :) Ale jak coś się zacznie dziać to problem z zamiennikami a ceny niektórych części przyprawiaja o zawrót głowy...
Kupowałem używane więc cena była adekwatna do jakości.
Podświetlenie deski rozdzielczej działa już tylko w połowie, nikt z fachowców u których byłem nie potrafi poradzić sobie z niedziałającą (a jednak szczelną) klimatyzacją, problem z zamykaniem szyby w przednich drzwiach pasażera (wszystkie szyby automatyczne) - raz zamyka do końca a czasami zamyka i natychmiast otwiera. Czasami nie chce odpalić na ciepło.
Po 280000km zaczeła brać olej jak oszalała - zmieniłem z 5W30 na 10W40 i problem znikł. Zapiekające się tłoczki w zaciskach hamulcowych - dwa już robiłem trzeci już w kolejce do roboty...
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 D-4D 116KM 85kW