Ocena kierowcy - Toyota Auris II Touring Sports Facelifting

Vojek, 8 lat temu
Silnik 1.2 D-4T 116KM 85kW
Rok produkcji 2015
Toyota Auris II Touring Sports Facelifting 1.2 D-4T 116KM 85kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Na razie nic niepokojącego się nie dzieje-w końcu nadal nowe auto.
Dobrze się zbiera od niskich obrotów,tylko przy jeździe w korku jest trochę narowisty (system zero-jedynkowy).Silnik dobrze wyciszony o niezbyt rasowym dźwięku.Na razie nie zauważyłem,żeby brał olej (jak kuzyni tsi ze stajni VW)
Sporadyczne problemy z wrzuceniem wstecznego-po wysprzęgleniu bieg "wchodzi".Biegi do jazdy na wprost wchodzą dobrze,z tym że bieg VI jest typowym nadbiegiem (do wrzucania przy V>120 km/h, przy niższych prędkościach silnik raczej się męczy i spalanie wcale nie jest niższe)
Bez zastrzeżeń,zobaczę jak będzie latem-zimą jeździłem na 16' profil 60,teraz będą 17' o profilu 45-nie wiem czy komfort nie ucierpi.Zawieszenie sprężyste,wyczucie kół dobre
Bez zastrzeżeń,do tyłu wiadomo gorzej-bo niskie kombi. Wspomaga kamera cofania i czujniki (przód+tył). Trochę denerwujące na autostradzie przy podjeżdżaniu do bramek (przy śpiących osobach w aucie)-cała kakofonia dźwięków. Aha,dobra widoczność gwiazd,chmur,gór itp przez Sky View dla pasażerów II rzędu.W nocy dobrą widoczność zapewniają dobre światła mijania LED-ale długie nie są tak dobre-wąski snop światła oświetlający teren jakieś 200 m przed autem.
Osobiście wolę rozwiązanie Renault-satelita za kierownicą o stałej lokalizacji-do zmiany kanału,czy głośności kierownica musi być na wprost.Poza tym bez istotnych zastrzeżeń
Bez uwag,dwustopniowe ogrzewanie przednich foteli :)
Poza zużyciem paliwa główny mankament-jedynie kierowca i drobni pasażerowie z tyłu mają w miarę komfort.
Dobrze+
Trochę się rozpiszę.Jesienią 2015 wahałem się między wyrobem z grupy VW (Golf,Octavia/Touran),a Aurisem.Sprzedawca w salonie Toyoty obiecywał,że oni nie oszukują klientów,że spalanie znacząco spadnie po 2-3 tys przejechanych km. Teraz mam 5 tys i jest tak.W mieście przy delikatnej jeździe jestem w stanie osiągnąć 6,5-7 l (więc nie jest źle),aczkolwiek każde ostrzejsze pogonienie silnika skutkuje chwilowym zużyciem sporo ponad 20 l/100 km.Na autostradzie przy 140-150 km/h średnio spalił 7,9 l,innym razem jadąc średnio 130 km/h spalił 6,3 l (przy większym o 1,5 tys km przebiegu). Typowa trasa krajowa z wyprzedzaniem Tirów to około 7 l, nie ma szansy nawet przy jeździe "na emeryta",żeby zejść poniżej 5 l/100 km (chyba żeby ktoś zjeżdżał z przełęczy Brenner do Verony :) ).Tak więc Toyota podobnie jak inne marki też podawała nieprawdziwe dane odn.spalania (średnio miało być 5,4 l/100 km,a wychodzi 7-7,2 l/100 km)
Jak na kompakt (tyle,że dobrze wyposażony) Auris wychodzi drogo.Taniej można kupić podstawowe (ale dużo większe,szybsze i wystarczająco wyposażone) modele Mazdy 6,Superba,czy i40.
na razie nic się nie dzieje-nowe auto
j.w.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 D-4T 116KM 85kW [l/100km]